Missing image

MIN – 2014.02.23.

Történelem

Miután 1960-ban a Minnesota Lakers George Mikannal és az 5 bajnoki címükkel együtt Los Angeles-be költözött, a minnesotai kosárdrukkereknek nem nagyon maradt más esténként, mint a dakoták történelmén, az időjárás szélsőségein vagy az államban egykor őshonos farkasok veszélyeztetettségén elmélkedni. Az utóbbi gondolat szerepet játszott az 1989-ben megalapított Minnesota Timberwolves névválasztásában. A legelső, Metrodomeban lejátszott szezont leszámítva, immár 23. éve szolgál otthonukként a minneapolisi Target center. Az első évek gyenge szereplése miatti magas draftjogoknak köszönhetően több jó játékos (Isiah Rider, Laettner, Donyell Marshall) megfordult a csapatnál, de egyikükkel sem tudtak előrelépni. A fordulópontot az 1995-ös év hozta, mikor a farkasok a drafton egy nyurga, chicagói középiskolást választottak.
10 év sem telt bele és Kevin Garnett volt az MVP. Első éveiben Gugliotta és Marbury, később Brandon és Szczerbiak voltak “fegyvertársai”, de a rájátszás első köre hosszú-hosszú esztendőkig a végállomást jelentette. Cassell és Sprewell megszerzése aztán megtörte az átkot, de a nagy áttörés nem sikerült, a nyugati döntőt a Lakers nyerte (ki tudja, mi lett volna, ha Cassell nem sérül meg erre a párharcra…). A két hátvéd 2004 őszén addig kelepelt feleslegesen szerződése meghosszabbításáról, míg a Wolves mentálisan atomjaira nem esett, és le nem maradt a rájátszásról.

Visszatértek a nehéz évek és elkezdtek sorjázni a Timberwolves újkori történetére olyannyira jellemző megkérdőjelezhető döntések. A 2005-ös lottery pickjüket Rashad McCantsra pazarolták, majd általános meglepetésre Sam Cassell mellé egy elsőköröst is adtak ajándékba a Clippersnek Marko Jaricért. 1 év múlva a frissen drafolt Brandon Roy-t lóhalálában Portlandbe cserélik Randy Foye-ért és némi készpénzért. 2007 nyarára Kevin Garnett belefárad a hosszú heroikus küzdelembe, amellyel egymaga tartotta a Minnesotát a víz színe fölött és Bostonba cserélteti magát.

Közelmúlt

Garnett távozásával indult a kényszerű újjáépítés, amelynek termése azóta sem szökkent szárba. A draftról Kevin Love után Ricky Rubio is csatlakozott (közvetlenül a spanyol után a 6. helyen sikerült a szintén irányító Jonny Flynnt draftolni, aki utána villámgyorsan kikopott az NBA-ból), de az eredmények csak nem javultak, sőt, 2010-ben 15 győzelemmel beállították a franchise történetének legrosszabb eredményét. Bár Wesley Johnsonra és Derrick Williamsre újabb top pickeket pazaroltak el, Rick Adelman szerződtetésének és Love All-Starrá válásának köszönhetően a Minnesota lassan elkezdett felfelé lépdelni, de Rubio és Love sérülései elvágták a rájátszáshoz vezető utat. 2013 nyarán aztán nem sajnálták a pénzt Adelman egyik kedvenc játékosára, Kevin Martinra, súlyos pénzeket fizettek Budinger és főleg Pekovic megtartásáért, beruháztak Mbah a Moutéra is, hogy végre meglegyen a play-off, de a csapat egyelőre a várakozások alatt teljesít és Kevin Love jövője Minnesotában bizonytalanabb mint valaha.

Erősségek

Lepattanózás. A liga egyik legjobban passzoló csapata. Labdalopás. Az NBA valószínűleg legjobb erőcsatár-center párosa támadásban és pattanózásban. Fiatalos lendület. Alig faultolnak, az ellenfelek viszont ütik-vágják őket, a rengeteg megítélt büntetőt nagyon jó százalékban értékesítik. Az oldalvonal mellett az egész liga egyik legjobb, legtapasztaltabb edzője. Kevés eladott labda. Mély cserepad.

Gyengeségek

Kintről és bentről is pontatlanok, különösen a mezőnyemberek. Túl sok átlagos/gyenge egyéni védő. Sérülékenyek. Nagyon keveset blokkolnak. Szoros meccsek hajrájában csapnivalóan teljesítenek.

Húzóemberek

Kevin Love a liga leghatékonyabb és legsokoldalúbb sztárjai közé tartozik. Fineszes, finomkezű erőcsatár. Kisujjában vannak a pattanózás fortélyai. Főleg ezeket és jól megtermett molnárlegény-fizikumát használva gyűjtöget ipari mennyiségű lepattanót. Rengeteg triplát és büntetőt dob, mindkettőt jó százalékkal. Sok gólpasszt ad, akár a saját palánkja alól is. Jó szellemű, dolgos játékos. Elzárás-leválásnál remekül használható akár tempódobóként, akár kosárra törő befejezőként. Szívesen és eredményesen post-upol, nehéz helyzetekből is gyakran begyötri a labdát valahogy.

Alig ugrik, a gyűrű alatt játszik, ezért hetente egy blokk sem mindig jön össze. Lehetne magasabb. A legláthatatlanabb szupersztár, szinte észrevétlenül gyűjti össze a kiindulási alapnak számító meccsenkénti 20 pontot és 10 pattanót. Nem olyan domináns, mint a statisztikái mutatják. Jó helyezkedésére építve korábbi gyenge védekezését több-kevésbé helyrerakta Nem felhőtlen a viszonya a tulajdonossal, ami baljós jel 2015-re, mikor kiléphet szerződéséből. Híres család sarja: nagybátyja a Beach Boys együttes frontembere, apja obsitos NBA-játékos.

Nikola Pekovic az NBA egyre fogyó klasszikus centereinek egyike. Ha egyszer pozíciót fog a palánk alatt, be lehet írni a pontokat. A montenegrói tank drabális fizikumához finom kéz és kimunkált centermozgások társulnak. Jelentős erő pattanózásban, főleg a támadó oldalon. Meglepően fürgén követi a labdás embert elzárás-leválásnál. Természetesen centerek ellen is állja a sarat.

Ő sem a rugóiról híres és ő is ritkán blokkol dobást. Korai éveinek faultproblémáin úrrá lett.

Alulteljesítők

J.J. Barea a Dallasban szerzett bajnoki címét a Wolvesnál váltotta aprópénzre. Puerto Rico villámléptű, mélynövésű szülöttétől többet vártak Minnesotában a 2011-es rájátszásban mutatott teljesítménye után. Kezdeti nehézségeit még magyarázhatja a játékszervezésben vállalt nagyobb szerepe, de lassan ezen a téren is visszaesett és nem tud vezére lenni a második ötösnek.

Egykoron vezette az NCAA-t gólpasszokban, mostanra inkább saját pontszerzésére összpontosít. Veszélyes tempója és pörgőssége különösen pick-and-rolloknál okoz fejfájást az ellenfél cseresorának. Apró termete dacára betörések után meglepően hatékony a befejezéseknél. A legtöbb támadó faultot kiharcoló játékosok egyike, bár az antiflop-szabályok csökkentették színészi ambícióit. Az ellenfél gólgyárosainak állandó, kedvelt célpontja, ha keresik a rést a védőfalon.

Reménységek

A lassan egy évtizede profi, de még mindig fiatal Ricky Rubio megosztja a kosárlabda társadalmat. A serpenyő egyik oldalán ott van a kivételes játékintelligencia, az elit passz-készség és védekezés, a másik oldalon pedig mellétéglázott tempók és kihagyott ziccererek egész sora csúfoskodik. Talán nem volt még egy olyan játékos a liga történetében, aki ennyire ellentmondásos képet mutatna a támadóoldalon.

Magas, jól védekező irányító. Ütemérzéke, dörzsölt profizmusa sok lopott labdában és kiharcolt támadó faultban is megtestesül. Remek passzai, önzetlensége miatt kedvelt csapattárs. Közönségkedvenc. Ha tempódobásán vagy még inkább a gyűrű közeli befejezésein nem tud jelentősen javítani, különleges képességei dacára sem fog tudni kilépni a limitált kiegészítő ember szerepköréből.

Kilátások

Szerző: Halász Csaba – Zukály Zoltán

Dátum: 2014.02.23.