Missing image

WAS – 2013.11.25.

Történelem

1978-ban Elvin Hayes és Wes Unseld fémjelezte fővárosiak hét meccsen legyőzik a Seattle Supersonics gárdáját, s megszerzik fennállásuk egyetlen bajnoki címét. Bár a következő évben még eljutnak a fináléba, de az öregedő sztárokkal felálló Bullets sima vereséget szenved a Sonicstól, és ezzel megkezdik közel három évtizedes zuhanórepülésüket. A Washingtonon a névváltoztatás sem segített, és a dicsőséges korszak óta eltelt huszonöt év alatt mindössze nyolcszor sikerült elérni a rájátszást, miközben a csapatban a liga legjobbjai közé tartozó sztárok pattogtattak. 1996-ban adott utoljára életjelet magáról a gárda, amikor Bernie Bickerstaff a Chris Webber-Juwan Howard-Rod Strickland tengely köré szerveződő Washingtont rájátszásba segítette. Ezután azonban újabb, küszködéssel teli időszak következett, amelyhez nagyban hozzájárult Webber Sacramentóba költöztetése és helyette a legjobb kisemberek között számon tartott, de motiválatlan Mitch Richmond D.C.-be hozatala. A változás szele 2001-ben érte utol a fővárosiakat, amikor Michael Jordan résztulajdonosi szerepet vállalt a vergődő „mágusoknál”. Az egykori „főbika” előbb végignézte, ahogy sztárokkal teletűzdelt csapata a mezőny végén kullog, majd kipucolta az egykori csillagokat a Wizardsból, végül a következő évben a pályára is visszatért. Az ambiciózus tervek ellenére a play-off hiú ábránd maradt, és a 2001-es draft első helyén választott Kwame Brown tanulóévei is csalódást keltettek. Két sikertelen év után Jordan visszavonult, s a vezetői széket elfoglaló Ernie Grunfeld rögvest nagyszabású újjáépítésbe fogott. 2003-ban Larry Hughes mellé leszerződtette Gilbert Arenast, majd Jerry Stackhouse ellentételezéseként megérkezett Antawn Jamison is, létrehozva ezzel az ex-Warriors különítményt. Azonban a sok tehetség ellenére a csapat legjobb eredménye a rájátszás második köre volt. A folyamatos sérülések, valamint Arenas fegyveres incidense után nem volt kérdés: jöhet az újjáépítés. Arenas, Butler és Jamison kipucolása után természetesen elindult a mélyrepülés, ami a 2010-es draft első választási jogát és ezzel John Wall megszerzését biztosította be. Ezután úgy tűnt, végre jó irányba halad a Wizards szekere, és lassan, de biztosan újra erős csapat lehet a fővárosban.

Közelmúlt

A várakozások ellenére eddig Wall nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Nem vezéralkat, támadásbeli hiányosságai pedig megakadályozzák a saját és csapata szintlépését. A megmaradt idősebb játékosok sem könnyítették meg a dolgát. A vezetőség azt hihette, hogy talán a ronda mezek okozzák a csapat rossz teljesítményét, ezért teljes arculatváltáson estek át, visszatérve a Bulletses gyökerekhez és átmentve a régmúlt színvilágát a mezbe és a logóba. A 2011-es botrányos idénykezdés után egy mini-nagytakarítás vette kezdetét. Flip Saunders helyét a segédedző Randy Wittman vette át, egyben egy füst alatt az összes rosszfiút kipucolta a vezetőség: az agysebész JaVale McGee mehetett Denverbe Nenéért cserébe, Nick Young a Clippersbe került Brian Cookért és egy második körös cetliért, Andray Blatche amnesztiát kapott. A 2012-es drafton a floridai elsőéves dobóhátvéd, Bradley Beal került a fővárosba, aki tökéletes opciónak bizonyulhat Wall mellé, hiszen fegyverarzenáljában szerepel egy olyan tulajdonság, mellyel az irányító nem rendelkezik: a megbízható kinti dobás.

Emeka Okafor, Trevor Ariza és Martell Webster érkezésével a playoff közelébe várták a csapatot, de a sérülések nem voltak kegyesek a varázslókhoz. A tavalyi szezon Wall kidőlésével és egy 5-28-as mérlegű mélyrepüléssel indult, visszatérése után azonban a 24-25-ös győzelmi mutató már bizakodásra adhat okot. A 2013-ban draftolt Otto Porter az egyetlen hiányposztra érkezett, ám a szezonkezdet előtt Okafor nyaki gerincsérve miatt ismét óriási lyuk tátongott a fővárosi kezdőötösben. Ezt a rést az Andrew Wigginsre ácsingózó Phoenixszel próbálják befoltozni: Okafor és egy elsőkörös draftjog került a napocskákhoz, míg Marcin Gortat pár kiegészítővel Washingtonba, így ebben az évben ismét a rájátszásban reménykedve vágnak neki a szezonnak.

Erősségek

Sok fiatal tehetség. Radar alatt szálló, meglepetésre kész kezdőötös. Az NBA következő sztárhátvéd-párja(?).

Gyengeségek

Sérülékeny játékosok. Lassú, kínos támadások – ha nem sikerül lendületből megverni a védelmet, akkor komoly gondokkal küszködnek. Büntetőzés. Az évek alatt megkeseredett szurkolók egyre nehezebben nyelik le, hogy a csapat az elmúlt 30 évben egyszer jutott el a rájátszás második köréig.

Húzóemberek

John Wall az NBA egyik legnyúlánkabb és leggyorsabb irányítója, három másodperc alatt képes végigszántani a pályát. Gyorsasága miatt szinte megállíthatatlan, villám első lépésével bárki mellett képes betörni. Látványos kosarai gyakran kerülnek az összefoglalókba, szándékos faulttal együtt is begyötri a labdát. Leindítások alatt keresi a legjobb megoldást, bár ez általában saját maga szokott lenni. Kissé alulértékelt irányító, pedig kifejezetten jól lát a pályán. Élteti a momentum, ha őrjöng a közönség, még egy szinttel feljebb kapcsol. Védekezésben sem felesleges ember, centereket megszégyenítő módon képes gyenge oldalról besegíteni és látványosan blokkolni.

Sérülése után nem csak a pocakja és a dobószázaléka, de a 47 pontos meccse után az önbizalma is megnőtt. Fejlődő középtávoli és tripladobás. Ha ezekben (különösen az utóbbiban) folytatódik a javuló tendencia, akkor nem kizárt, hogy nem csak a maximum szerződését legitimálja , hanem az MVP-címért is versenyben lesz. Igyekszik lassítani és finomítani a játékán, de időbe telik, míg az ellenfelek elhiszik, hogy nem lehet csak a betöréseire összpontosítva szabadon hagyni tempókat dobálni.

Alulteljesítők

A 2011-es draft hatodik helyén választott Jan Vesely Tskitisvili után a legmagasabban draftolt európai játékos, aki újoncszerződése lejárta után szinte nyomtalanul fog eltűnni az NBA-ből. Magas, fürge csatárszerűség. Magabiztosságának és fejlődésének egyáltalán nem ártott volna, ha pár évet marad még Európában. Atlétikusságán és lelkesedésén kívül nem sok pozitívumot lehet róla mondani. Támadásban emberhátrányt jelent. Szinte minden mutatóban posztja leggyengébbjei között van.

Tempódobást, büntetőt és ziccert egyaránt képes nagy százalékban kihagyni. Védekezésben néha vannak elfogadható megmozdulásai. Az Európa-bajnokságon jól szerepelt, így pár szurkoló bizakodott, hogy idén kilép az árnyékából.

Reménységek

Bradley Beal gyilkos, megbízható hármasai és tempói már újoncként is sokszor nehezítették az ellenfelek dolgát, ráadásul az utolsó másodpercekben sem remegett meg a keze, így párszor sikerült hosszabbításra menteni az állást vagy győzelemhez segíteni a csapatot. Jó mozgású, szép mozdulatokkal operáló dobóhátvéd. Igazi kis energiabomba, aki sokszor tudott lendületet adni a csapatnak.

A szakvezetés láthatóan Wall tempódobó/másodlagos játékszervező hátvédpárjának szánja, amihez minden adottsága meg is van. Többet kell támadnia a gyűrűt. Kisebb sérülésekkel is erőltette a játékot, ami hosszabb kényszerpihenőhöz vezetett.

Kilátások

A sikerre éhező keretnek hála elérkezett az idő, hogy a fővárosban ismét minőségi kosárlabdának örülhessenek a szurkolók. Figyelembe véve a játékosok életkorát, ez akár hosszú és dicsőséges korszak kezdetét is jelentheti Washingtonban.

Szerző: Jakab Tamás

Dátum: 2013.11.25.