Draft 2011: Seregszemle – Irányítók

Lassan, de biztosan közeledünk az idei draft (06.23) felé. Az alapszakasz végeztével a választás sorrendjén már csak az első három hely sorsolása (05.17) változtathat. A jelentkezési határidő április 24-én lezárult. A választható jelöltek névsora már nem bővülhet, csak csökkenhet. Azok, akik nem fogadtak ügynököt még visszaléphetnek a megmérettetéstől. A korábban bejelentkező egyetemi játékosok (underclassmen early entrants) közül, akik mégis játszani akarnak NCAA 2011-12-es idényében, azok május 8-ig tehetik meg, de legkésőbb június 13-ig mindenkinek (a nem egyetemistáknak is) döntenie kell, hogy marad vagy sem.

A seregszemlét természetesen az irányítókkal kezdjük, soraikban a korábbiakhoz (alá March Madness) képest jelentős változás nem történt, aki számít, az bejelentkezett. Azok a csapatok amelyek igazi (inkább passzol, mint dob) játékmestert akarnak, azok erősen vakarhatják a fejüket, mert a topon lévő Irving mellett alig van ilyen típusú játékos, talán csak Darius Morrist lehet említeni.

http://cdn05.duonox.com/files/players/kyrie-irving-hd_0.jpg Kyrie Irving (Duke, 188 cm; 81.6 kg.): Súlyos sérülésből épült fel, és bár a Kék Ördögök nem tudták megvédeni a bajnoki címüket, a Márciusi Őrület alatt is bizonyította, hogy igazi vezéregyéniség, akire akár egy klubot is lehet építeni (franchise player-típus) és jogosan tartják az 1/1-es cím egyik várományosának. Atletikus, jó érzékkel vált ritmust, bármikor képes felpörgetni a csapat játékát. Hatékony pontszerző, de inkább passzol, mint dob. Remekül lát a pályán és jó érzékkel hozza helyzetbe társait. Hasonmásaként leginkább Chris Pault emlegetik. Előrejelzés: top2

Brandon Knight (Kentucky, 191 cm; 83.9 kg): új generációs irányító, komplett játékos. Egyesnek szép méretes, és, ahogy az angol mondja: veri creativ passer. Nagyszerűen dob, tempót és triplát is, így akár alacsony dobóhátvédként is bevethető. Vezéregyéniség, aki képes a csapat ritmusát diktálni, és a nehéz pillanatok megoldása is rábízható. Előrejelzés: 5-14

http://cdn05.duonox.com/files/players/kemba-walker-hd_0.jpg Kemba Walker (UConn, 180 cm; 79.4.kg): megítélésén sokat javított, hogy egyetemi bajnoki címet nyert a csapatával. Tökéletesen illik rá, hogy energiabomba és pontgyáros. A gyors, látványos játék híveinek első számú kedvence, aki űzi-hajtja a társait, és a közönséget is képes lázba hozni. Sajnos hajlamos elfeledkezni arról, hogy ő irányító, és passzolnia is illene. A másik “legnagyobb” problémája a termete, egyes vélemények szerint csak 178 cm (5’11).
Előrejelzés: 5-20

http://cdn05.duonox.com/files/players/jimmer-fredette-hd.jpg Jimmer Fredette (BYU, 188 cm; 88.5 kg.): Játékáról sokat elmond, hogy játékmester létére az NCAA pontkirálya lett. Klasszikut idézve: irányítótestbe oltott hátvéd. A “Nagy fehér vadász” remekül dob, kérdés ez mire lehet elég, mert egyesnek lassú, irányítói képességei korlátozottak, dobóhátvédnek meg alacsony, és nem igazán atletikus, ezért is változó a megítélése. Előrejelzés: 7-30

http://cdn05.duonox.com/files/players/nolan-smith-hd_0.jpg Nolan Smith (Duke, 193 cm; 86.2 kg): Fokozatosan építette fel a karrierjét. Hatodik emberként kezdte, tavaly még dobóhátvéd volt, az idén Irving sérülése miatt irányító lett belőle. Mindkét poszton elboldogul, de a mérete miatt inkább az egyes lehet belőle. Szívós védő. Magas játékintelligenciával rendelkezik és jól kezeli a labdát. Hatékony pontszerző, de nem cifrázza a dolgokat. Nem elit játékos, de, amit tud, az egyenletesen, jó színvonalon képes hozni.
Előrejelzés: 15-30

http://cdn05.duonox.com/files/players/shelvin-mack-hd.jpg A következő játékosok minden bizonnyal kelendőek lesznek/lennének az idei drafton, számukra csak az a kérdés, hogy az első vagy második körben (végzős nincs közöttük, még visszaléphetnek, ezért indokolt a feltétles mód).

Shelvin Mack (Butler, jobbra) tavaly és idén is a döntőbe vitte csapatát, jobb esetben ennyi elég lehet(ne) egy kései első körös választáshoz. Fizikailag borzasztóan erős, amit támadásban és védekezésben is kihasznál. Nem igazán irányító, viszont remekül dob, a kényes helyzetek (clutch) megoldása nyugodtan rábízhatóak. Nem véletlenül emlegetik vele kapcsolatban Davis báró nevét.

http://cdn05.duonox.com/files/players/josh-selby-hd.jpg A másodéves Darius Morris (Michigan, 193 cm, 190) rengeteget fejlődött, és akad még benne kakaó. Impresszív támadójáték, agresszív védekezés jellemzi a játékát.

Cory Joseph (Texas) és Josh Selby (Kansas, a képen balra) esetében nehéz eldönteni, hogy irányítók vagy dobóhátvédek. Saját elmondásuk szerint az előbbiek, az egyetemi bajnokságban mégis inkább utóbbit játszottak. Mindketten elsőévesek és 191 cm (6’3) magasak. Méreteik miatt inkább egyesek, atletikusságuk és dobókészségük alapján kettesek is lehetnek. Van még mit fejlődniük, a visszalépésük indokolt lenne. Előrejelzés (mindhármuknak): második kör eleje

Végül, de nem utolsósorban következnek azok a játékosok (a teljesség igénye nélkül), akiket jelenleg csak a második körre tartanak jónak, de az is előfordulhat, hogy ki sem választják őket.

Végzősök: Malcolm Delaney (Virginia Tech); Norris Cole (Cleveland State); Charles Jenkins (Hofstra); Kalin Lucas (Michigan State); Ben Hansbrough (Notre Dame), Jacob Pullen (Kansas State), Corey Fisher (Villanova)

és a többiek: Andrew Albicy (Francia, 1990); Ashton Gibbs (Pittsburgh); Tu Holloway (Xavier); Reggie Jackson (Boston College); Iman Shumpert (Georgia Tech), Isaiah Thomas (Washington)

Befejezésként említsük meg azokat, akik ugyan nem jelentkeztek: a draftra, de érdemes megjegyezni a nevüket: Kendall Marshall (North Carolina), Jordan Taylor (Wisconsin); Maalik Wayns (Villanova); Tyshawn Taylor (Kansas)

folyt. köv. (remélhetőleg)

Szerző: Farkas Dénes

Dátum: 2011. 04. 26.