Missing image

GSW – 2004. 11. 19.

Történelem

Kezeket fel, aki szereti a RUN DMC-t! Ahogy látom, elég sokan. De most az nyújtózkodjon, aki a RUN TMC-t is szereti! Micsoda, hogy kik ők? Nos, a 90-es évek kezdetén becézték így a Warriorst, három meghatározó játékosa után. Tim Hardaway, Mitch Richmond és Chris Mullin voltak a csapat „kismotorjai”, látványos és eredményes (átlagban 72,5 pont meccsenként 1991-ben) játékuk ellenállhatatlanul vonzotta a nézőket a stadionba. Idegenben is. A helyzet Webber és Sprewell érkeztével tovább javult, ám a rájátszásba 1994-ben kerültek be utoljára. Ennek több oka is volt: az öbölparti dagállyal rendre visszatérő sérüléshullámok, Don Nelson és Chris Webber kibékíthetetlen ellentéte, tulajdonosváltás. Chris Cohan vette át a csapatot, aki Garry St.Jeant nevezte ki szakmai igazgatónak. Azóta e páros „munkássága” a Warriorst az alsóház poklába, hűséges szurkolóit mély apátiába süllyesztette. Néhány kiragadott példa a dicsőségtablójukról: lényegében elcserélték Tim Hardaway-t Bimbo Colesra, Webbert Gugliottára, Vince Cartert Jamisonra, Jamisont Van Exelre, Gilbert Arenasért pedig nem kaptak semmit. A Golden State jelenleg a 11. rájátszás nélküli szezonra (ebben rekorder) hajt, vélhetően „sikerrel”. Nem a következetesség jellemzi a csapatot, most nyáron egy áldozatokkal terhes, de ígéretesnek tűnő takarékossági programot adtak át az enyészetnek egy szempillantás alatt. Ezért a szépre emlékezni vágyó Warriors-szurkolóknak a közeljövőben is csak a nosztalgia marad. Felidézhetik a Philadelphia Warriors néven indult franchise két korai bajnoki címét (1947, 1956), Wilt Chamberlain kék-fehér-arany színekben dobott 100 pontját, majd az 1975-ös, immáron Oaklandben, Rick Barry vezérletével nyert aranygyűrűket. Régi szép idők…

Közelmúlt

Erősségek

A gyerekek nagyon szeretik a kabalafigura Thunder magánszámait és az 1997-ben átadott csarnok is csinos.

Gyengeségek

Védekezés. Támadás. Tripla- és büntetődobás. Nincs vezéregyéniség.

Húzóemberek

Jason Richardson „Az elmúlt 10 év Warriors draftoltjai” című tragédia kevés pozitív szereplőinek egyike. Ideális fizikai adottságait használja ki a kosárszerzésre. Félelmetes rugóinak köszönhetően a festéken belül bárhonnan beleugrik a kosárba. Egyelőre kétszeres zsákolóbajnok. A pattanókat is könnyedén letépi. Robbanékonyan, de kiismerhetően egy-egyezik. Pontatlan hármasdobó. Védekezését se láthatjuk oktatófilmekben, de hosszú karjai itt is megsegítik (labdalopás, blokkolás).

Alulteljesítők

Derek Fisher a Lakers utolsó aranycsapatának megbízható, harcedzett csereirányítója. Nyáron kezdőjátékoshoz méltó szerződést kapott. Chris Mullin pechjére ettől nem lett jobb kosárlabdázó. Kötélidegek. Dagadó bicepszek. Veszélyes tripladobó. Főleg, ha csak 0,4 másodperc van hátra…Rutinos védő. Jó csapatember. Egysíkú támadórepertoár. Nem klasszikus irányító. Irányító egyáltalán?

Napjaink NBA-jében a centerekért minden pénzt megadnak. Ebből profitál 2004 júliusa óta Adonal Foyle. Pánikot keltő dobásblokkoló. Bárkit, bárhonnan leprakkerol. Akár gyors egymásutánban többször is. Mozgékony, aktív védő. Az NBA egyik legintelligensebb játékosa. Ez nem a pályán derül ki. Nagyon szegényes támadóarzenál. Tempódobásból a Bay-öbölbe sem találna bele. Büntetőből se nagyon. Sérülékeny.

Reménységek

Mély kosárlabdás gyökerek, a Clippers edzőjének, Mike Dunleavy-nek a fia. A Duke egyetem sztárjaként és NCAA bajnokként nagy reményekkel érkezett a ligába, de első évében még a cserepadra is alig fért fel. Magas játékintelligencia. Irányítótól kiscsatárig bárhol bevethető. Biztos labdakezelés. Finom csuklója hármasokat és gólpasszokat is képes szórni. Puha védő. Igazi posztján (kiscsatár) sem tartozik a leggyorsabbak vagy a legerősebbek közé. Sőt…A Warriors felemelkedéséhez kiváló második emberré kell fejlődnie. Legalább.

Kilátások

Az utóbbi 10 évben játékosok, edzők és menedzserek jönnek-mennek, de a Warriors mindig gyenge. Egy jó darabig az is marad. Mindazonáltal Cohen végre-valahára megunta St. Jean bénázásait, és Mullint nevezte ki szakmai igazgatónak. Az egykori Warriors-ikon rögvest körbevette magát régi cimboráival (Higgins, Richmond, M. Elie), és nekilátott a csapat átformálásának, de a Fishernek, Foyle-nak, Richardsonnak és Murphynek kiosztott megaszerződések jó időre hazavágták egy igazi nagyhal leigazolásának reményét.

Szerző: Bmisi – Faxe

Dátum: 2004. 11. 19.