Missing image

CLE – 2005. 01. 02.

Történelem

A Mark Price (irányító)–Brad Daugherty (center)-Larry Nance (erőcsatár) trióra építő Cleveland 1992-ben beverekedte magát a Keleti Főcsoport döntőjébe, ott azonban Michael Jordanék felmutatták a stoptáblát. 1993-ban a Lovagok céloztak minden csapat közül a legpontosabban a mezőnyből (49,7%), a büntetővonalról (80,2%), és a triplavonalon túlról is (38,1%), de ez a kiváló dobóforma sem mentette meg őket egy újabb, Bikák általi letaposástól, ezúttal már a play-off második körében.

A 90-es évek legnagyobb ígéretének tartott Clevelandnek ez volt a hattyúdala az elitalakulatok között. Lenny Wilkens edzőt menesztették, az őt követő Mike Fratello pedig csak a fejét kapkodhatta, milyen hirtelenséggel hullik apró darabokra a csapata. Daugherty súlyos hátsérülése miatt 1994 februárjában léphetett utoljára pályára Cleveland-mezben, Nance visszavonult, Price törékeny termetét megtörte az évek során elszenvedett sok durva szerelés. A tartalékos Cavs nem játszhatta tovább a Wilkens ideje alatt megszokott erőtől duzzadó, sok passzra épülő kombinatív játékát, a tehetséges játékosok kikopásával a liga legsótlanabb, álmatlanság ellen használt gárdájává degradálódott. Fratello fiai támadásban elslattyogtak az ellenfél gyűrűje alá, rendszerint a támadóidő utolsó 5 másodpercében kezdtek érdemi offenzívába, védekezni viszont azonnal, amint a másik csapathoz került a labda. Araszolgató teknőc-stílusuk hozományaként 1994 és 1996 között ők kapták és dobták a legkevesebb pontot az NBA-ben, de esélyük sem volt a továbblépésre a rájátszás első köréből. 1996-97-ben már be sem jutottak oda, de mielőtt az unalomtól mindenki álomra szenderült volna, a vezetők megszerezték Shawn Kempet, az NBA egyik leglátványosabban játszó kosarasát. A káprázatos zsákolásairól elhíresült erőcsatár vezetésével 1998-ban ismét eljutottak a play-offba, de aztán Kemp előbb megsérült, majd fokozatosan legyűrte őt a kábítószer és az alkohol, így a terebélyesedő szupersztár két sikertelen idény után Portlandba távozott.

Újjáépülés helyett azonban további leépülés kezdődött, ami pár év botorkálás után 2003-ra 17 győzelmet hozó, horrorisztikus szezonba torkollott. Ennek „köszönhetően” választhatta a 2003-as draft első helyén a Cavs minden idők talán legnagyobb középiskolás ígéretét, LeBron James-t. Az akroni tini már újoncévében megduplázta az ohióiak győzelmeinek számát, mára pedig a Cleveland erős középcsapattá fejlődött.

Közelmúlt

Erősségek

Megfontolt támadójáték, kevés hibával. Egészséges csapatszerkezet. Kiegyensúlyozott teljesítmény. Büntetőzés.

Gyengeségek

Kevés nehéztüzér. Tapasztalatlanság. Fejlesztésre szoruló cserepad.

Húzóemberek

Zydrunas Ilgauskas a klasszikus felépítésű centerek legjobbjai közé tartozik. Ha nincs eltörve a lába. Biztos horogdobás. Nagyon finom kéz. Középtávolról is „megsorozza” az ellenfelet. Gördülékeny, kifinomult palánk alatti támadójáték. Ravasz dobócselek. Nem lomha. Méreteihez képest jó büntetőző, de csak átlagos lepattanózó. Védekezésével inkább csak edzőjét riogatja. Néhány dobást azért leblokkol.

A 2002-es draft negyedik választottjaként Memphisbe érkező Drew Gooden Gasolt nem tudta kiszorítani a kezdőből, ezért kiscsatárt játszattak vele, ott viszont nem vált be. Majd a rövid, de terméketlen orlandói kitérő után Boozert próbálja feledtetni Clevelandben. Eddig sikerrel. Gyors, ruganyos, magasságához és posztjához képest meglepően ügyes játékos. Jól tör be és a húsdarálóban is eredményes. Harcos, hatékony lepattanózó. Kidolgozott, de pontatlan tempódobás.

Alulteljesítők

A szenegáli DeSagana Diop a 2001-es draft 8. választottjaként került a Cavaliers alkalmazásába, egyenest a középiskolából. Az azóta eltelt három év alatt jobbára a cserepadot koptatta, de ha beszállt a játékba, abban sem volt sok köszönet. Igazi antitalentum, a faultoláson kívül eddig más nem ragadt rá a kosárlabdázás tudományából. Sérülékeny. Brutális méreteihez képest mozgékony.

Reménységek

LeBron James minden idők legfiatalabb MVP-jelöltje. Dominique Wilkins-i zsákolások. Magic Johnson-i passzok. Michael Jordan-i karrier? Robbanékony izomzatú, erőteljes felépítésű szuperatléta. Magas ívű, szép tempódobás. Három poszton is bevethető. Remek irányítói képességek. Önzetlen. Jól pattanózik. Nehéz megakadályozni a pontszerzésben. Ha labdát lop (márpedig ilyen sokszor van), már őrjöng a clevelandi közönség, hiszen szédületes zsákolás vagy álompassz jön. Betörés után mindkét kézzel képes befejezni az akciót. Irracionális dolgokat művel a levegőben. Háttal a palánknak is tud játszani. A jegyzőkönyvvezetők rémálma: minden statisztikai kategóriában produkál. Vezéri adottságok.

Kilátások

A James köré szerveződő csapat jövőképe sokkal fényesebb, mint a 90-es évek eleje óta bármikor. A fiatal szupersztár nagy dolgokra lehet képes, segítői minőségi játékosok. A Clevelandet rossz szerződések sem terhelik, így a lejáró kontraktusú Ilgauskas megtartása mellett 2005 nyarán akár sztár szabadügynököt is igazolhatnak a lyukas dobóhátvéd poszt megerősítésére. A tekintetek lassan Milwaukee felé fordulnak…

Szerző: Báthory László – Halász Csaba

Dátum: 2005. 01. 02.