Missing image

GSW – 2013. 10. 26.

Történelem

Kezeket fel, aki szereti a RUN DMC-t! De most az nyújtózkodjon, aki a RUN TMC-t is szereti! Micsoda, hogy kik ők? Nos, a 90-es évek kezdetén becézték így a Warriorst, három meghatározó játékosa után. Tim Hardaway, Mitch Richmond és Chris Mullin voltak a csapat “kismotorjai”, látványos és eredményes (átlagban 72,5 pont meccsenként 1991-ben – csak a három fickótól) játékuk ellenállhatatlanul vonzotta a nézőket a stadionba. Idegenben is. A helyzet Webber és Sprewell érkeztével tovább javult, ám a rájátszásba 1994-ben kerültek be utoljára. Ennek több oka is volt: az öbölparti dagállyal rendre visszatérő sérüléshullámok, Don Nelson és Chris Webber kibékíthetetlen ellentéte, tulajdonosváltás. Chris Cohan vette át a csapatot, aki Garry St. Jeant nevezte ki szakmai igazgatónak. A páros “munkássága” a Warriorst az alsóház poklába, hűséges szurkolóit mély apátiába süllyesztette. Néhány kiragadott példa a dicsőségtablójukról: lényegében elcserélték Tim Hardaway-t Bimbo Colesra, Webbert Gugliottára, Vince Cartert Jamisonra, Jamisont Van Exelre, Gilbert Arenasért pedig nem kaptak semmit. A hosszú évekre alámerülő alakulat drukkereinek csak a nosztalgia maradt. Felidézhették a Philadelphia Warriors néven indult franchise két korai bajnoki címét (1947, 1956), Wilt Chamberlain kék-fehér-arany színekben dobott 100 pontját, majd az 1975-ös, immáron Oaklandben, Rick Barry vezérletével nyert aranygyűrűket. Régi szép idők…

Közelmúlt

2007-ben a Baron Davisszel és Stephen Jacksonnal felálló Warriors nyugati utolsó kiemeltként, eszméletlen meglepetésre verte ki az alapszakaszgyőztes Dallas Maverickset a rájátszásból, ám a szurkolók éveken keresztül csak ebből az egyetlen emlékből meríthettek erőt. Az ezt követő szezonokra az erőteljes tankolás, illetve szép csendes építkezés volt jellemző. A “We Believe”-érából számottevő emberként csak Monta Ellis maradt, a többiek lemorzsolódtak. A csapat szempontjából mérföldkő volt a 2009-es draft, ugyanis ekkor sikerült a hetedik pickkel megszerezniük Stephen Curryt, aki mára az együttes legnagyobb sztárja. 2010 nyarán sign&trade keretén belül érkezett David Lee, majd egy 19 főből álló, új tulajdonosi gárda vette át a irányítást, akik a keret kitisztogatásával kezdték az új érát. Ezután egy 36 győzelmes szezont követően egyenesen a kommentátorállásból ültették le a kispadra vezetőedzőként Mark Jacksont, a 17 éves karriert befutó NBA veteránt.

A lockout year alatt az új edzővel sem sikerült nagyobb eredményt elérni, egy 23 győzelmes szezont hozott össze a csapat, de már látszott a fény az alagút végén. Elcserélték Ellist Milwaukee-ba az egykori 1/1-es ausztrál centerre, Andrew Bogutra, majd a drafton behúzták a North Carolina kiscsatárát, Harrison Barnest. A 2012/13-as szezonban 47 győzelemmel zárták az alapszakaszt és rájátszásba kerültek, melyben masszív szerepet vállalt két szabadügynök érkezése is (Carl Landry és Jarrett Jack). A csapat gyengébb kiemeltként túljutott a Denver Nuggets együttesén, majd csak a második körben esett ki a később döntőző San Antonio ellen. Bár lebegnek kérdések a keret fölött, a jövőkép igencsak impozánsnak tűnik, főleg hogy nyáron a kellemetlen szerződések kipucolása mellett még egy vezéregyéniséget is tudtak a csapathoz csábítani.

Erősségek

Az NBA legprecízebb tripladobó gépezete. Élvezhető, gyors támadójáték. Új, fiatal mag, amit egy ügyesen manőverező vezetőség tart kézben. Büntetőzés. Lelkészeket is megszégyenítő beszédekre képes, a krónikusan gyenge védekezést gatyába rázó edző. Védő pattanózás. A liga legjobb szurkolói bázisa, hihetetlen élményt nyújtó hazai pálya. A Warriors alkalmazásában áll a liga legjobb cheerleadere, Kent Bazemore.

Gyengeségek

Kevés blokk és szerzett labda. Az elmúlt éveket is megkeserítő sérülékenység. A csapat néha teljesen elfelejt védekezni, képes hatalmas rohanásokat engedni az ellenfélnek. Hajmeresztő eladott labdák.

Húzóemberek

Stephen Curry a sztárok új generációjának üstököse, a csapat legfontosabb láncszeme. A liga legveszélyesebb tripladobója, amellyel védelmeket tud megsemmisíteni. Távolság szempontjából nem ismer határokat, akár a parkolóból, a büféből és otthonról, a reggeli kávéja mellől is képes betalálni. Eredményességét jól mutatja a tavalyi alapszakaszban bedobott 272 trojkája, mely NBA rekord. Nem csak távolról eredményes, ügyesen töri fel a védelmet, és remekül fejezi be a helyzeteit a gyűrű körül. Ligaszerte alulértékelik az irányítói képességeit: fantasztikusan hozza helyzetbe társait lerohanások alkalmával, de betörés után is megtalálja üres ágyúsait.

A szurkolók imádják, ha Curry belelendül, megőrül a(z amúgy is fenomenális) közönség. Védőként átlagosra javította korábbi, csapnivalóan gyenge reputációját. Még krónikus bokasérülései ellenére is a jelen egyik legkiválóbb irányítója, fényes jövővel.

A Warriors egy bravúros nyári tranzakció során felszabadított annyi helyet a sapka alatt, hogy leigazolják a liga egyik legjobb vérszívó piócáját Andre Iguodala személyében. A kilencedik évét taposó veterán a liga egyik legkiválóbb periméter védője, képes játékosokat akár meccsekre is eltüntetni. Kiváló érzékkel látja a passzsávokat, ezért gyakran keseríti meg az irányítók életét a szerzett labdáival. Jó lepattanózó és önzetlen játékos, akinek fontosabbak a győzelmek, mint az egyéni érdemei. Betöréseit mindig remek ütemben hajtja végre, borzasztó erejű zsákolásokkal is gyakran hívja fel magára a figyelmet. Mivel háttal a gyűrűnek olykor lekettőzik, kiosztásokkal könnyen találhatja meg jövőre a Harcosok üresen álló nehéztüzéreit a triplavonalon túl. LeBron James után a legjobban osztogató fregoliember.

Iggy lehet az utolsó láncszem, ami eddig hiányzott a csapatból, vele minden készen áll a rájátszásban való következő lépés megtételére. Veteránként segítheti a fiatalok fejlődését, egyben rendet tehet az ifjú fejekben, hogy hozzá hasonlóan mindenki maximálisan fókuszáljon az előttük álló feladatokra. Nem a tempódobás az erőssége, de a Warriorshoz nem is a pontszerzés miatt hozták. Karrierje során érthetetlen módon gyengülő büntetőzése helyrebillentheti a többiek vajkezűségét.

Alulteljesítők

David Lee nevét kisebb meglepetés lehet ebben a kategóriában látni, hiszen a kezdőötös oszlopos tagjaként dupla-duplás játékos. Borzasztó védőjátékos, aki gyakran a jóval gyengébb támadó-repertoárral rendelkező erőcsatárok megállítására sem képes. Mozgékony, ügyes, képzett erőcsatár. Lát a pályán. Szépen és pontosan dob. Támadóoldalon remek arzenál van a tarsolyában és a lepattanókat is szorgosan gyűjtögeti mindkét palánk alatt, de védekezése (vagy annak hiánya) néha annyira kétségbeejtően rossz, hogy csapattársait is megzavarja a rossz helyezkedésével.

Fizetése alapján hatalmasat kellene fejlődnie a védő oldalon, nehogy arra a sorsra jusson, mint Rudy Gay (anyagi okok miatt a legnélkülözhetőbb játékostól való megválás).

Reménységek

Klay Thompson újonc évében gyakorlatilag miatta cserélte el a vezetőség Monta Ellist, így a sok játéklehetőséget kapó fiatal dobóhátvéd kezdőként ragyoghatott. A Curry-vel együtt alkotott hátvédpár az NBA legveszélyesebb mesterlövész tandeme. Szemet gyönyörködtető dobómozdulatának köszönhetően rettegett kinti dobó. Óriási felelőtlenség üresen hagyni, de zárásokból jőve is potens catch-and-shoot nehéztüzér. Kevés büntetőt harcol ki. Posztjához képest magas, jó a lábmunkája, ez szívós védővé teszi. Mindig higgadt, kulcsszituációkban sem remeg meg a keze.

Ha sikerül kinőnie butácska hibáit és kissé kevesebb nehéz dobást vállal, akkor itt van az NBA új sztár dobóhátvédje. Talán túl jó fiú, lehetne kissé csibészebb.

Harrison Barnes a 2012-es tavaszi tankolás eredménye, a draft hetedik helyén értékes zsákmány volt, sok szakértő előbbre várta. Egyből a kezdő ötösben kapott szerepet, ahol kisebb-nagyobb meglepetésre jól helytállt. Remek spot-up shooter, a triplavonalon túlról is fenyeget. Magasságának köszönhetően a több kiscsatár nehezen zavarja dobásait. Rúgóit, ordenáré töméseit is megcsodálhattuk. Bővülő post-up arzenál. Kiváló fizikai adottságokkal és a védekezéshez szükséges jó lábmunkával is rendelkezik, mozdulatai olajozottak. Fiatal kora ellenére érett, intelligens játékos.

A szezon végére (talán a több kapott perc hatására?) még jobban megélénkült, a rájátszásban sem volt elveszve, small-ball négyesként egyenesen brillírozott. Bár saját magának egyelőre nehézkesen alakítja ki a dobóhelyzetét, prototípus kiscsatárként hosszú évekig meghatározó egyénisége lehet csapatának.

Kilátások

Szerző: Pálfy Tamás

Dátum: 2013. 10. 26.