Missing image

SAS – 2004. 05. 13.

Történelem

A Spurs „újkori” sikertörténete 1989-ben kezdődött. Ekkor csatlakozott az évek óta vergődő csapathoz az 1987-es draft első választottja, David Robinson és akkor draftolták harmadikként Sean Elliottot. A javulás ugrásszerű, a San Antonio 35 mérkőzéssel nyert többet, mint az előző idényben és hosszú évekre a rájátszás biztos résztvevőjévé válik. A play-offban a Spurs az évek folyamán farkasszemet nézett a Drexler és Porter vezette Portlanddel, Charles Barkley és Kevin Johnson Phoenixével, az Olajuwon fémjelezte Houstonnal és a Malone-Stockton páros Utah-jával. Bár Robinsonék vitézül verekedtek, a korszak legendás nyugati élcsapatai a nagydöntő felé vezető úton előbb vagy utóbb útjukat állták. 1996-ban véget ért a sorozat és nem kerültek be a rájátszásba, miután az Admirális a szezon elején lábát törte. A történelem ismétli önmagát: a pocsék idény után ismét rájuk mosolygott a szerencse, elsőként választhattak a drafton. Újra egy nagyon tehetséges középjátékost, ezúttal Tim Duncant. A fiatal Duncan és a felépült Robinson óriásit fordított a Spurs baljós vizeken hányódó hajóján, hiszen (éppen saját, 1990-ben felállított NBA rekordjukat megdöntve) 36-tal több rovátkát véstek a puskájukra, mint egy évvel korábban. Bár a Jazz ezúttal is megálljt parancsolt, de a csonka idényben már nem volt pardon, a texasiak magabiztosan szerezték meg első bajnoki címüket. Azóta a Lakers a fő vetélytárs, 2001-ben és 2002-ben Bryanték ütötték ki a San Antoniót, akik tavaly nemes bosszút álltak és Robinson visszavonulását újabb bajnoki aranygyűrűvel tették igazán emlékezetessé.

Közelmúlt

Erősségek

Az NBA legjobban védekező csapata. Nagyszerű lepattanózás és dobásblokkolás. Jó tripladobók. Remek edző. Olajozott csapatjáték. Összeszokottság. Jó csapatszerkezet.

Gyengeségek

Csapnivaló büntetőzés.

Húzóemberek

A legképzettebb középjátékos. Kétszeres MVP és bajnok. Center méreteihez erőcsatárra jellemző remek atlétikus adottságok párosulnak. Egy-az-egyben foghatatlan. Átlagos erőcsatárok számára túl magas. Nagyobb védőknek túl gyors. Mindenki másnak túl ügyes. Nagyon megbízható. Kivéve, ha büntetőt kell dobnia. Kifinomult palánk alatti támadójáték. Hatékony horog- és félhorog-dobás. Remek távoli tempók. Érett, intelligens, önzetlen játékos. Jó védő. Nagyszerű lepattanózó. Sok dobást blokkol. Nem lát rosszul a pályán. Csendes, szolíd, nem vezető típus.

Emanuel Ginobili a Spurs hatodik embere. Sok más csapatnál kezdő lenne. Nem is akármilyen. Gyors, ruganyos és robbanékony hátvéd. Remekül egy-egyezik. A palánk alatti húsdarálókba is bátran betör és sikerrel fejezi be az akciót. Nem ritkán zsákolással. Kitűnő szeme és biztos labdavezetése miatt akár irányítót is tud játszani. Veszélyes kinti dobó. Energikus, sok labdát lopó védő. A legjobb dél-amerikai játékos. Hullámzó dobóforma. Eladott labdák.

Alulteljesítők

David Robinson idén alig tudott csapata hasznára lenni. Igaz, ebben idény eleji visszavonulása is nagyban hátráltatta…

Reménységek

Tony Parker zöldfülű irányítóból villámgyorsan a Spurs második legfontosabb játékosává vált. Majdnem olyan gyorsan, mint amilyen ő maga. A kis francia tűzgolyó szuperszonikus sebességéhez finom kéz társul. Nem könnyű tartani egy-az-egyben. Ügyes és találékony a kosár közelében befejezett akcióknál. Szívesen vezényel elzárást-leválást. Lerohanásokat egymaga vezet és értékesít. Szépen kidolgozott tempódobása még nem elég megbízható. Erőteljesebb felépítésű irányítókkal akadnak gondjai, főleg védekezésben.

Kilátások

A San Antonio évek óta a liga három legerősebb csapata között van. Jó darabig ott is marad, mert nemcsak a játékosanyag van remekül összekovácsolva, hanem a vezetés nagyon körültekintően jár el a játékosok szerződéseinek megkötésénél is. Ennek köszönhető, hogy 2004 nyarán is mélyen a fizetési sapka alatt lesznek, ami további garanciát nyújt arra, hogy a Spurs az elkövetkező években is a legkomolyabb bajnokesélyesek egyike lesz.

Szerző: Halász Csaba

Dátum: 2004. 05. 13.