Missing image

LAC – 2013. 10. 26.

Történelem

A Buffalo Braves jogutódjaként létrejövő San Diego Clippers 1984-ben tette át székhelyét Los Angelesbe. Szűk 30 éves múltja során folyamatosan magán viselte a kisebbik Los Angeles-i csapat bélyegét, a Staples Centert vele közösen használó Lakersnél sosem tudott magasabbra ívelni az együttes pályája. Nem sok csapat nevezhető ilyen sikertelennek a tengerentúlon, a múlt évtized végén sokan a major ligák történetének legrosszabb franchise-aként emlegették. Jellemző a gárdára, hogy amikor végre összeállhatna egy igazán ütős keret, a sérülések mindig közbeszólnak. Hosszasan lehetne sorolni azokat neveket, akiknek kék-pirosban töltött karrierjét valamilyen egészségügyi probléma akadályozta (Derek Smith, Danny Manning, Ron Harper, Elton Brand, stb). Sokat elmond a “sikerekről”, hogy legjobb időszakát a 90-es évek elején élte meg az együttes, amikor a Larry Brown irányította és a Harper-Manning-Norman nevével fémjelzett csapat egymás után kétszer is bejutott a rájátszásba. A következő nagyjából 15 évet 1-1 kósza playoff és elfuserált draft (Michael Olowokandi, mint 1/1) jellemezte, viszont a csapat magja általában fiatal, atlétikus játékosokból állt, így a Clippers az eredmények teljes hiánya ellenére is szerethető alakulattá vált.

Közelmúlt

Az elmúlt években a Clippers kitartó szurkolói drasztikus változások tanúivá válhattak, először tűnik úgy, hogy egy hosszútávon ütőképes csapatot sikerül a menedzsmentnek összerakni. Sterling az évekig tartó vergődés után ugyanis belátta, a sikerekhez illik mélyebben a zsebébe nyúlnia. Mindez azonban egy tipikus Clippers-történettel kezdődött: a 2008-as holtszezonban szabadügynökké váló Baron Davist sikerült a csapatnak elcsábítania, akinek extra motiváció volt, hogy pályafutása során először egy elsőosztályú magasemberrel oszthatja meg a pályát. Az említett magasember, Elton Brand azonban szintén szabadúszó volt, szóban tett ígérete ellenére a nyáron Philadelphiába távozott. A történtek hatására a legkevésbé sem motivált Davis irányításával mindössze 19 győzelmet sikerült a csapatnak összeszednie, a nyári drafton azonban az első helyen sikerült megszerezniük az utóbbi évek egyik legegyértelműbb 1/1-es választottját, a szupersztár potenciállal rendelkező Blake Griffint, aki ugyan rögtön a teljes első szezonját kihagyta, egy – az utolsó előszezon meccsen keletkezett – térdkalácsában történt törés miatt.

Az első valódi szezonja a várakozásoknak megfelelően sikerült, így a közben ügyesen takarító menedzsmentnek az Eric Gordon/Chris Kaman/Al-Farouq Aminu csomagért cserébe sikerült nyáron megszereznie a liga sokak szerint legjobb irányítóját, Chris Pault. A két sztár köré épített csapattal az azóta eltelt mindkét évben sikerült bejutni a rájátszásba, ahol a húzóembereket ért sérülések és az edzői kvalitások hiánya miatt eddig nagyot nem sikerült dobbantani. Sterling egyetlen pozícióért nem volt hajlandó eddig komolyabb összeget fizetni, ez pedig a vezetőedző. “Eddig a csapat csatákat nyert, ha háborút szeretne, itt az ideje megfizetni a hadvezért is” alapon a Celtics-szel bajnoki címet is nyerő Doc Rivers megszerzésével úgy tűnik minden a helyére került a kirakósban.

Erősségek

Olajozottan működő irányító-magasember páros. Az egyik legjobban támadó együttes. A védekezés sem sokkal rosszabb. Hosszú és hatékony cserepad, sok triplával. A rengeteg labdaszerzés és az atlétikus játékoskeret kombinációja okán pazarul funkcionáló lerohanások. Az egyik leglátványosabb csapat a jelenlegi mezőnyben. Los Angeles reklámértéke miatt is vonzó célpont nagyobb kaliberű játékosok számára.

Gyengeségek

Periméter védekezés. Olykor stagnáló felállt védelem elleni játék. Ötlettelen támadások a meccsek végjátékában. A tulajdonos, Donald Sterling személye, aki ugyan nem olyan fukar, mint azt sokan állítják, médiában való megnyilvánulási azonban az egész csapatra rossz fényt vetnek. Nagy múlttal rendelkező szomszédcsapat, melynek árnyékából csak időszakokra sikerül kitörni.

Húzóemberek

Chris Paul a franchise történetének legjobb játékosa. Ösztönös zseni, többszörös gólpassz- és labdaszerzéskirály. Hihetetlen szíve van, utál veszíteni, egy pillanatig sem lankad a figyelme a pályán. Elismert vezér. Kulcsfontosságú szituációkban sebészi pontossággal operál. Ha szükséges, 20/10-es játékos. Karrierje eleje óta éretten irányít, posztján az NBA legjobbja. Betörések utáni cirkuszi mutatványokban látható dobásai taníthatatlanok. Paul neve játékostoborzás szempontjából sem utolsó, ráadásul szívesen részt is vesz ebben a munkában.

Nem szuperatléta, de mindig megtalálja a módját a pontszerzésnek. Többszörös Arany-Málna díjjal kitüntetett színész a pályán.

A liga egyik leglátványosabban játszó játékosának, Blake Griffinnek mindene megvan ahhoz, hogy az NBA történelmének legjobb erőcsatárai között emlegessék. Brutális atletikus képességének köszönhetően kíméletlenül dózerol/zsákol/ugrik át bárkin és bármin, aki és ami útját keresztezi a gyűrűig. Középtávoli dobása is fejlődik, de akkor sem jön zavarba, ha a társakat kell helyzetbe hoznia, egyre jobb érzékkel passzol. Kivételes labdavezetési képességei vannak erőcsatárként. Büntetőzése közepes, de Bob Thate dobóedzőnek köszönhetően sokat fejlődött ebben is. Komoly rugói ellenére nem blokkol sokat, de most már védekezésben is “nyomon van”.

Palánk alatt inkább erőből, mint finesszel dominál, ki kell szélesítenie mozdulatai skáláját. A bírókat még meg kell tanulnia kezelni, túl sokat magyaráz feleslegesen – másrészt viszont olykor túl kedves a pályán, pedig kap az ellenfelektől eleget. Már most háromszoros All-Star, pedig valós potenciálját még épp csak súrolja.

Alulteljesítők

DeAndre Jordan páratlan atlétikus képességekkel megáldott center. 35. választásként igazi lopásnak minősült a drafton, így viszont szerződése csak két évre szólt. 2011 nyarán 4 éves, 43 millió dolláros szerződést írt alá, amit egyelőre nem szolgál meg. Bár folyamatosan fejlődik, lehet nem is fog. Védőmunkája egyre érettebb, de még van hová javulnia. A gyűrűre csak akkor néz, ha be kell zsákolni a bogyót. Katasztrofális büntetőző, hébe-hóba talál csak be, alá, mellé dobál, azt várja az ember, hogy mikor dobja a palánkon túl – emiatt nem lehet a negyedik negyedben pályán tartani.

Év elején mutatott pár új támadómozdulatot, a szezon második felére ezek teljesen eltűntek. Ez mind magabiztosságbeli problémákra vezethető vissza. Olykor hajlamos teljesen kikapcsolni. Állandó faultproblémák. Griffin legjobb haverja.

Reménységek

Eric Bledsoe elcserélésével kiürült ez a szekció, egyértelművé vált, hogy a Clippers a jövő gondozása helyett csak a jelenben és a bajnoki címben gondolkodik. Természetesen Griffin ide is nyugodt szívvel betehető.

Kilátások

Szerző: Kiss Tamás

Dátum: 2013. 10. 26.