Missing image

NOH – 2004. 05. 01.

Történelem

A 2002-ig Charlotte Hornets néven futó franchise 16 éve színesíti az NBA palettáját. A ’92/93-as szezon óta sosem értek el 50%-nál rosszabb alapszakaszbeli eredményt. Ekkor két fiatal, feltörekvő szupersztárjuk volt: Larry Johnson és Alonzo Mourning. Pár évvel később felváltotta őket Glen Rice, Anthony Mason és Vlade Divac (akiért cserébe a Hornets azt a draftjogot adta, amivel a Lakers rögtön kiválasztotta Kobe Bryantet). A ’96/97-es idényben Dave Cowens irányítása alatt, Glen Rice vezérletével a csapat azóta is rekordnak számító 54 győzelmet szerzett, de a rájátszásban többek között az évek óta megbízható Muggsy Bogues sérülése miatt hamar elvéreztek. A ’99-es csonka szezonnak Rice helyett már Eddie Jones és Derrick Coleman vezérletével vágott neki a csapat, majd 2000 nyarán Jonest Jamal Mashburn váltotta. Mire a csapat 2002-ben New Orleansba költözött, már két fiatal, Baron Davis és Jamaal Magloire is csatlakozott a csapat gerincéhez. Velük is ott tart a Hornets, ahol már jó pár éve: erős csapat, aki mindig biztosan bekerül a rájátszásba, de átütő sikert még nem ért el.

Közelmúlt

Erősségek

Megbízható, jól védekező magasemberek. Lepattanózás. Jó csapatszerkezet. Rutinos együttes. Sok labdát lopnak.

Gyengeségek

Pontatlan támadójáték. Sérülékeny húzóemberek. Rutintalan edző.

Húzóemberek

Baron Davis az NBA egyik legjobb irányítója. A legerőteljesebb is. Játékmesterhez képest szokatlanul masszív fizikumához (191 cm, 100 kg) meglepően dinamikus és ruganyos mozgás párosul. Szívesen viszi be emberét a palánk alá. Kintről és bentről egyaránt ponterős. Kellemetlen védő. Sok labdát szerez. Bátran tör be, a magasembereket is könnyűszerrel átzsákolja. Jól egy-egyezik. Lát a pályán. Lerohanásokból is eredményes. Gyengén büntetőzik. Túl sok triplakísérlet, túl kevés találat. Gyakran sérült.

Jamal Mashburn immáron 10 éve a liga egyik legponterősebb kiscsatára. Pontosan céloz középtávolról, veszélyes tripladobó. Az alsó szálkáról (low-post) is gyakran eredményes, innen néha védővel a nyakán is betalál. Erőteljes felépítésű (édesapja annak idején még Muhammed Ali ellen is bokszolt), de gyakran sérült. Kitűnő büntetőző. Sokoldalú, lepattanókkal és gólpasszokkal is segíti csapatát. A kiélezett, meccs végi szituációkat hideg fejjel és hatékonyan oldja meg. Szezon közben nézeteltérései támadtak a csapat vezetőivel és orvosaival, ezért szívesen elcserélnék. Magas fizetése, de leginkább makacs sérülései miatt erre kevés az esély.

Alulteljesítők

Robert „Tractor” Traylor egy letűnőben lévő centergeneráció egyik utolsó képviselője. Egykoron Dirk Nowitzkit és Pat Garrity-t adták érte cserébe. Ma alig használt cserejátékos. Alacsony és túlsúlyos. Komoly kondicionális problémák. Sokat faultol, mert nem tudja felvenni a játék ritmusát. Inkább a megjelenése szórakoztató, mint a játéka. Ha elég erőt gyűjt, meglepően aktív az ellenfél palánkja alatt és a támadójátékban sem ügyetlen.

Reménységek

A kanadai Jamaal Magloire az NBA centerek új hullámának egyik zászlóvivője. Nem óriás, de harcias, dinamikus és agilis. Jó felépítésű, kemény védő. Remek lepattanózó. Egyenletesen fejlődik. Jó palánk alatti támadójáték. Vasember, az elmúlt 3 idényben nem hagyott ki meccset. Túl sok személyi hiba. Tempódobásán és játékintelligenciáján még van fejleszteni való.

Kilátások

A csapat stabil, összeszokott kezdőötöse minden tagja hosszú szerződéssel rendelkezik, így a Hornets előreléphet a következő pár évben. Ehhez azonban kevesebb sérülésre és a Mashburn problémái miatt megbomlott csapategység javítására van szükség. Utóbbi megoldásában egy rutinosabb edző nagy segítség lehetne. Jövőre sokkal nehezebb dolguk lesz, hiszen az újonnan alakult Charlotte Bobcats indulása miatt átkerülnek a nyugati főcsoportba.

Szerző: Mayer György

Dátum: 2004. 05. 01.