Missing image

LAL – 2004. 05. 20.

Történelem

1991-ben Magic Johnson bejelentette, hogy AIDS-fertőzött és ezzel végleg lezárult a Showtime-Lakers korszak. A csapat teljesítménye elhalványult, sőt 1994-ben közel 20 éve óta először nem kerültek be a rájátszásba. A Van Exel-Divac tengely erősödése és az újonc Eddie Jones érkezése ismét stabil play-off csapattá tette a Lakerst. Az új dinasztia alapköveit 1996-ban rakták le, mikor leigazolták az Orlando centerét, Shaquille O’Nealt és Divacért cserébe kaptak a Charlotte-től egy Kobe Bryant nevű középiskolást. Ezzel a Lakers azonnal a trónkövetelők közé lépett, de a következő években kétszer a Utah, egyszer pedig a San Antonio megfosztotta őket a nagydöntőbeli szereplés lehetőségétől. 1999-ben fejeződött be az építkezés, amikor a csapat vezetőedzője a Chicagóval sikert sikerre halmozó Phil Jackson lett. Eljött a betakarítás ideje, a Lakers sorozatban három bajnoki címet söpört be, Bryant és O’Neal az NBA legjobb játékosai közé emelkedett. 2003-ben alulmaradtak a Spurs-szel szemben, de a tavaly nyári példátlan erősítés után minden esélyük megvan a bajnokság visszahódítására.

Közelmúlt

Erősségek

Az NBA egyik leghatékonyabban és leglátványosabban támadó alakulata. Nemcsak showtime, hanem rengeteg okos passz is. A legjobb kezdőötös. A legsikeresebb edző. Lepattanózás. Védekezés. A húzóemberek évtizedes tapasztalata.

Gyengeségek

Büntetőzés. Tripladobás. Megkopott cserepad.

Húzóemberek

Sok játékosra mondták már, hogy Michael Jordan utóda. Kobe Bryant valóban az. Az NBA legjobb hátvédje. 26 évesen már háromszoros bajnok. Fizikailag, technikailag és mentálisan egyaránt a csúcson van. Kiemelkedő atlétikus adottságok. Villámgyors, indulásnál és ugrásnál egyaránt pattan, mint az acélrugó. Kitűnően vezet labdát, nagyszerűen lát a pályán. Lepattanózik, labdát lop, gólpasszt ad. Egy-az-egyben megállíthatatlan. Nem ijed meg senkitől, centerekkel ütközve, egyensúlyából kibillentve is rendszeresen betalál. Aztán a büntetőből is. Tempódobások teljes arzenálja. Mindig megtalálja a legcélravezetőbb utat a pontszerzéshez. Kiváló védő. Született vezér. Valósággal lubickol a kiélezett pillanatokban. Ilyenkor nem ritkán emberfelettit nyújt. Jobban megválogathatná a nőismerőseit…

Shaquille O’Neal az utóbbi 10 év legdominánsabb játékosa. Brutális erő a palánkok alatt. Levegőhöz is nehéz jutni mellette, nemhogy lepattanózóhoz. Monumentális méreteihez képest hihetetlenül dinamikusan mozog. Lényegesen képzettebb és ügyesebb, mint népes ellentábora állítja. Ha a gyűrű közelében labdát kap, csak a lekettőzés segít ellene. Gyakran még az sem. Ha nagy nehezen megállítják, megtalálja az üresen álló csapattársat. Büntetődobása állandó gúnyolódás célpontja. Mintha már nem lobogna a régi tűz. Egyre hosszabb kihagyások sérülések miatt.

Karl Malone tavaly nyáron öltözött arany-lilába. A szurkolók emlékezetében Utah-mezben marad meg. Már nem láthatjuk a rettegett Stockton-Malone elzárás-leválásokat, de a Postás még mindig kézbesít. Még mindig útjára indul a híres, magas ívű, ritkán célt tévesztő középtávoli dobás. Még mindig mormogja a fohászokat büntető előtt. Még mindig dolgozik a kemény könyék. Még mindig nincs bajnoki aranygyűrűje. 41 évesen is hihetetlenül jó kondícióban van. Izomzatát testépítők megirigyelhetnék. Játékintelligenciája az irányítókéval vetekszik. A kosárlabda iránti alázata példa lehet sok ifjú titán számára. Abdul-Jabbar még izgulhat…

Alulteljesítők

Mindenki, ha idén nem lesznek bajnokok.

Reménységek

Kareem Rush a Lakers kevés fiatal reménységeinek egyike. A szálkás izomzatú hátvéd az optimista szurkolókat Ray Allenre emlékezteti. A borúlátóbbakat Trajan Langdonra. Mindenki egyetért abban, hogy a keze jó. A tempódobásokat be is szórja mindenhonnan, ha ihletett napja van. Könnyed mozgású, ügyes játékos. Ez jól jön egy-egyezésnél. A játék minden más elemében fejlődnie kell.

Kilátások

A tavalyi fájó kudarc után a Lakers semmit nem bízott a véletlenre, Malone és Payton személyében All-Star szintű játékosokat igazolt. Idén a bajnoki cím legnagyobb esélyesei, de a két „új fiú” rövidesen továbbállhat vagy befejezheti a játékot. Kobe is izeg-mozog, Phil Jackson a visszavonulását fontolgatja, igazán tehetséges fiatal nincs. Shaq szerződése majdnem akkora, mint ő maga, ezért csapatának esélye sincs a fizetési sapka alá kerülni. Ha a távolabbi jövő nem is tűnik igazán rózsásnak, amíg O’Neal és Bryant marad, addig a Lakers az NBA legszűkebb elitjéhez tartozik.

Szerző: Halász Csaba

Dátum: 2004. 05. 20.