Missing image

LAL – 2013. 10. 26.

Történelem

1991-ben Magic Johnson bejelentette, hogy AIDS-fertőzött és ezzel végleg lezárult a Showtime-Lakers korszak. A csapat teljesítménye elhalványult, sőt 1994-ben közel 20 éve óta először nem kerültek be a rájátszásba. A Van Exel-Divac tengely erősödése és az újonc Eddie Jones érkezése ismét stabil play-off csapattá tette a Lakerst. Az új dinasztia alapköveit 1996-ban rakták le, mikor leigazolták az Orlando centerét, Shaquille O’Nealt és Divacért cserébe kaptak a Charlotte-től egy Kobe Bryant nevű középiskolást. Ezzel a Lakers azonnal a trónkövetelők közé lépett, de a következő években kétszer a Utah, egyszer pedig a San Antonio megfosztotta őket a nagydöntőbeli szereplés lehetőségétől. 1999-ben fejeződött be az építkezés, amikor a csapat vezetőedzője a Chicagóval sikert sikerre halmozó Phil Jackson lett. Eljött a betakarítás ideje, a Lakers sorozatban három bajnoki címet söpört be, Bryant és O’Neal az NBA legjobb játékosai közé emelkedett. 2003-ben alulmaradtak a Spurs-szel szemben, egy évvel később pedig a két potenciás Hall of Famerrel (Gary Payton és Karl Malone) feltuningolt kezdő sem tudott bajnokságot nyerni, útjukat a Detroit Pistons akasztotta meg a döntőben.

Közelmúlt

Az elvesztett 2004-es döntő után Shaq távozott, az öregek nyugdíjba vonultak. Az elkövetkező évek tétova újjáépítési próbálkozásai csak 2007 nyarán vettek jó irányt Derek Fisher visszaigazolásával. Az ifjú Bynum is beérett, már a liga legjobb centereivel együtt emlegették, mikor beütött a mennykő: térdsérülése miatt az egész szezont ki kellett hagynia. A vezetőség kétségbeesetten kereste a lehetőséget a megüresedett poszt betöltésére, és február elején egy sokak által vitatott csere keretében megérkezett a csapathoz Pau Gasol. Ezzel a bajnoki puzzle utolsó darabkája is a helyére került: a Lakers a nyugati konferencia élén végzett, Kobe megkapta élete első MVP címét, de a rájátszásban a döntőig menetelő csapatot a Celtics egy izgalmas, hatmeccses párharcban legyőzte.

Ez a vereség még jobban megerősítette a győzelemre éhes csapatot és a 2008-2009-es szezonban 65 győzelemmel a liga élén végezve ismét a döntőig jutottak, de ezúttal könnyedén, 5 meccs alatt nyerték azt az Orlando Magic ellen. A nyár során távozó Trevor Ariza helyére megérkezett a védőspecialista Ron Artest. Vele, és az immár többé-kevésbé egészséges Bynummal ismét a nyugati konferencia élén végeztek, valamint a Lakers lett a liga első csapata, amely elérte a 3000 alapszakasz-győzelmet. A döntőben újra az ősi ellenség, a Celtics várta őket immár 12. alkalommal. A zöldek 3-2-es előnyre tettek szert, de a végén mégis az arany-lilák ünnepelhették 16. bajnoki címüket. 2010-11-es szezonnak is nagy reményekkel vághattak neki, szinte változatlan maggal, de a csapaton a fáradtság jelei mutatkoztak. Ez a konferenciadöntőben jött ki igazán, mikor a későbbi bajnok Dallas Mavericks 4 meccs alatt kisöpörte a címvédőt.
A nyár során Phil Jackson végleg felállt a kispad mellől, helyette Mike Brown érkezett Clevelandből. A csapat felajánlotta Pau Gasolt és Lamar Odomot Chris Paulért cserébe, de a liga megvétózta az ügyletet. Odom viszont annyira megsértődött a vezetőség szándékán, hogy végül mégis kikövetelt magának egy cserét. Kobe régi harcostársa, Fisher is távozott. A csapat széthullani látszott, ennek ellenére a harmadik helyen jutottak a rájátszásba, ahol viszont a második körben búcsúztak. A nyáron Kupchak egyből két nyulat is előhúzott a cilinderéből: megszerezte a kétszeres MVP Steve Nasht és a krónikus térdproblémákkal küszködő Bynumot elcserélte a gerincműtétéből lábadozó Dwight Howardra. Ezzel a felállással mindenki egy elképesztő szezont vizionált, de mikor az első 13 meccsből mindössze egyet sikerült megnyerni, Mike Brownnak mennie kellett. Helyét Mike D’Antoni vette át, de ez mind szakmailag, mind emberileg egy cseberből vederbe szituáció volt. A bajt tetézte, hogy februárban elhunyt Jerry Buss, áprilisban pedig Kobe Achillese elszakadt, így éppen csak sikerült bevergődni a rájátszásba, ahonnét az első körben búcsúztak is. Howard a nyáron szabadügynökké vált és a vezetés minden erőfeszítése ellenére ezúttal a Dwightmare-t kerülve távozott a csapattól, de ez nem szegte kedvét a rajongóknak, mert a 2013-14-es szezonra átmeneti, újjáépítő szezonként tekintenek és vigyázó szemeiket 2014 nyarára szegezik.

Erősségek

A csapat pillanatnyi legnagyobb erőssége az, hogy a világ szórakoztatóipari központjában van, és egy példátlanul nagy összegű médiaszerződés áll mögötte. Mondhatnám, hogy a kétszeres MVP irányító és az NBA egyik legjobban passzoló, legképzettebb magasembere kiválóan tud majd együttműködni a valaha volt egyik legjobb dobóval, de ezzel elkéstem 10 évet.

Gyengeségek

A kiöregedett sztárok mellett egy gyenge közepes kiegészítő gárda egy erős nyugati mezőnyben. Az átlagos védekezést várhatóan pocsékká fokozza le, hogy nyáron elvesztették bástyájukat a palánk alatt és a legjobb mezőnyvédőjüket. Lassúak.

Húzóemberek

A csapatnak még mindig Kobe Bryant az alfája és omegája. Az utóbbi 1-2 évben nem volt más, aki hozzá hasonlóan egyenletes teljesítményt nyújtott volna vagy aki kiélezett szituációban ilyen magabiztosan állt volna a pályán. Gyorsasága, robbanékonysága és védekező képessége már megkopott, de ezt jól ellensúlyozza kiváló lábmunkájával, képzett post-up játékával és jó csuklójával. Ezekre a következő szezonban hatványozottan szükség lesz, mert az Achilles-sérülésből visszatérve még kevésbé lesz rá jellemző a villámgyors játék. A liga talán legokosabb játéka, mindenki előtt jár (több lépéssel) a pálya mindkét oldalán. Még ennyi idősen is az egyik legkönnyedebb mozgású dobóhátvéd, aki sarkazással és dobócselekkel őrjít meg mindenkit, aki a nyakában liheg.

Komoly jelölt a Lakers történetének valaha volt legjobb játékosa címre, ami nem kis szó a csapat múltját figyelembe véve.

Alulteljesítők

A tavalyi szezonban a Lakers maga volt az alulteljesítés. A keretből kiindulva szinte veretlenül várták őket a liga élére, de a csapatjáték, a játékosok egyénenként (talán Bryant kivételével, de az ő ázsióját is maga alá temette (időlegesen) a csapat kínlódása) és az edzői stáb egyaránt mélyen alulmúlta a várakozásokat.

Reménységek

2014 nyara.

Kilátások

Szerző: Moizes Gábor

Dátum: 2013. 10. 26.