Missing image

DEN – 2005. 05. 05.

Történelem

Kiki Vandeweghe nem nagyon tud hibázni. Amióta élet és halál ura Coloradóban, mindössze két megkérdőjelezhető húzása volt. De talán még a legelvetemültebb fanatikusok is meg tudják bocsátani Carlos Arroyo szélnek eresztését és Nikoloz Tskitishvili draftolását, hiszen Kiki két év leforgása alatt visszahelyezte Denver városát az NBA térképére.
Előbb lépésről lépésre megszabadult a mozgásterét korlátozó szerződésektől, majd teljesen átalakította a csapat keretét. Bármennyire is hihetetlen, a Nuggets-ben jelenleg csak olyan játékosok pattogtatnak, akiket Vandeweghe hozott a gárdához.
Tavaly szeptemberben már azok is a menedzser feltétlen támogatói közé tartoztak, akiknek a helyszínen kellett végigszenvedniük a metamorfózist kísérő két borzalmas szezont. Lelkesedésük érthető volt, mivel a jól sikerült holtszezon (Martin le- és Camby visszaigazolása) után a coloradói alakulat még a legszigorúbb elemzők szerint is a liga egyik legerősebb játékosállományával rendelkező csapata volt. Legalábbis papíron.
A Nuggets borzalmasan kezdte a szezont. Az egyébként is bizonytalan helyzetű Bzdelik edző talpára decemberben kötöttek útilaput. A karmesteri pálca január végén a Milwaukee Big Three-jének szétszéledésében kulcsszerepet játszó George Karl kezébe került.
A csapat az edzőváltás után megtáltosodott és eszelős sprintet levágva a liga egyik “legforróbb” csapataként ért be a Nyugati Főcsoport hetedik helyére.

Közelmúlt

Erősségek

Jó hatásfokú támadójáték sok gólpasszal. Dobásblokkolás. Tömérdek labdalopás. Futnak, mint a nyúl. Főleg a magasemberek. Innovatív menedzser.

Gyengeségek

Távolról nem jelentenek veszélyt, részben a dobóhátvéd poszt betöltetlensége miatt.

Húzóemberek

Úgy tűnik, hogy a vártnál lassabban fejlődő Anthonynak egy erőskezű edzőre volt szüksége. Mióta Karl megérkezett, jóval türelmesebben és hatékonyabban játszik. Tehetsége kétségbevonhatatlan. Zsenge kora ellenére sokoldalú támadójátékos és átlagon felüli lepattanózó. Dinamikusan él a fizikuma adta lehetőségekkel. Ennél azonban mindenki többet vár a csapat alapemberétől. Igazi vezérré kell várnia, aki nemcsak a támadások befejezéséből, hanem azok felépítéséből is kiveszi a részét. Ugyan dobóhelyzeteit eddig is játszi könnyedséggel alakította ki, tempói hatótávolságát a Nuggets krónikus hátvédhiánya miatt sürgősen ki kell terjesztenie a hárompontosvonalon túlra is. Néha elfeledkezik csapattársairól. Eladott labdák. Idővel akár 25-5-5-ös (pont-lepattanó-gólpassz) játékos is válhat belőle.

Camby-t az elmúlt két évben elkerülték a komoly sérülések, így ismét bebizonyíthatta, hogy a liga egyik legmegbízhatóbb és legjobban védekező magasembere. Noha nem klasszikus center, remek fizikai adottságainak köszönhetően bármikor képes egy erős dupla-duplára. Középtávoli dobása és játékintelligenciája ugrásszerűt fejlődött Denverben. Azon kevés magas emberek egyike, aki a leindításokat az első hullámban kíséri. Nagyon veszélyes dobásblokkoló. Jó lepattanózó, elsősorban a saját palánkja alatt. Nenének és Elsonnak hála meccsenként alig harminc percet kell a pályán töltenie, ami garancia lehet arra, hogy törékeny fizikuma kitart szerződése lejártáig.

Kenyon Martin a ligában töltött öt éve alatt az NBA legjobb erőcsatárainak közelébe verekedte magát. Noha kissé alacsony a posztra, e hiányosságát sikeresen ellensúlyozza átlagon felüli agresszivitásával és atlétikusságával. Szemrebbenés nélkül vállalja az egyre pontosabb középtávoli tempókat; zsákolásai a Richter-skálán is kimutathatók, emellett első osztályú védő, aki bármikor képes egy demoralizáló blokk kiosztására. Kidd nélkül többet kell felállt védelem ellen, pozícióból játszania, ebben pedig egyelőre nem igazán erős. Érthetetlen, hogy “rugói” és remek ritmusérzéke ellenére hogy képes ilyen kevés lepattanót gyűjteni. Bizonytalan büntetőzés. Sokat higgadt, de még így is a liga egyik legimpulzívabb játékosa.

Alulteljesítők

Amikor megláttam Palcsó Tamás helyre kis rózsaszínű övét, azt gondoltam, hogy Lakatos Márk, a Megasztár stylistja a szakma szégyene. Azóta azonban áttekintettem George Karl öltözködési tanácsadójának portfólióját és meg kellett állapítanom, hogy munkásságának köszönhetően ma már vita nélkül a Denver mestere a liga legrosszabbul öltözött edzője.
George Karl Dizájn Center

Reménységek

A brazil fiatalembernek minden adottsága megvan ahhoz, hogy a liga egyik legveszélyesebb erőcsatára váljon belőle, hiszen magas, erős, ruganyos és kifejezetten lelkes játékos. Mégis, mintha megállt volna a fejlődésben, mivel Camby és Martin mögött egyre kevesebb játéklehetőséghez jut. Szívesen rohan, nagyot zsákol. Támadójátéka komoly finomításra szorul. Rengeteget faultol. Ha jövőre sem sikerül megnyugtatóan rendezni a sorsát, csaknem bizonyos, hogy szerződése lejártával máshol próbál szerencsét. Nené egyetlen esélye, hogy talán Denverben is emlékeznek Jermaine O’Neal esetére, aki a négy szűk portlandi esztendő után lett az Indiana legjobbja.

Kilátások

A Nuggets szép jövő előtt áll. Anthony és Martin (közel) All-Star kaliber, Miller jól mozgatja a csapatot, Camby pedig – már ha egészséges – a megbízhatóság mintaképe. Ha a kettes poszton tátongó lyukat sikerül betömni, már csak egy minőségi cserepad hiányzik ahhoz, hogy Karl ellentmondást nem tűrő irányítása alatt a Denver a következő évek egyik igazi nyugati nagyhatalma legyen.

Szerző: Tőrös Balázs

Dátum: 2005. 05. 05.