Missing image

UTA – 2005. 05. 16.

Történelem

A Jazz mindezidáig egyetlen, ám annál hosszabb sikerkorszaka 1984-ben kezdődött, amikor a draft 16. helyén megszerezték a Gonzaga egyetem csöndes irányítóját, John Stocktont. Egy év múlva érkezett a gladiátortestű Karl Malone, együtt fokozatosan fejlődve minden idők egyik legjobb támadókettősét alkották. Folyamatosan érkeztek a hasznos kiegészítő emberek, előbb a vajkezű Jeff Hornacek, később a védekezésben jeleskedő Bryon Russell és Shandon Anderson, és Jerry Sloan mester legényei az évtized végére felléphettek a nagy porondra. Itt viszont egy tapasztalt bikacsorda, a Chicago Bulls vetett véget álmaiknak 1997-ben és egy évvel később. Az ősz kettős tovább húzta a Jazz szekerét, amelyhet 2001-ben csatlakozott a reményteljes Andrej Kirilenko. 2003-ra a nagy páros távozott, a hórihorgas orosz elkezdett belenőni Karl Malone levetett cipőjébe, és Sloan mester vigyázó tekintete alatt az idényelőn pofozógépnek titulált csapat meglepő győzelmeket aratott, kemény munkára késztetve az óvatlan ellenfeleket. A tavaly nyári erősítések (Boozer, Okur) még szép reményekkel kecsegtették a csapatot, de a sok sérülés keresztülhúzta a számításokat.

Közelmúlt

Erősségek

Kemény, harcos védelem. Az NBA egyik legtapasztaltabb és felkészültebb edzője Jerry Sloan személyében. Erőteljes lepattanózás.

Gyengeségek

Sematikus támadójáték. Tátongó űr irányító poszton. Csapnivaló tripladobás. Eladott labdák.

Húzóemberek

Andrej Kirilenko az első komoly jelölt David Robinson és Hakeem Olajuwon óta, aki képes lehet a kvadro-duplára. Igazi mindenes, 6 statisztikai mutatóban erős átlagokkal. Karjai félelmetesen hosszúak, nyújtózáskor hatalmas szárítókötélre emlékeztet. Ezt jól kihasználja labdalopásoknál. A rábízott ember dobásait ellentmondást nem tűrően paskolja arrébb. Bár nincs kőszikla izomzata, tetemes lepattanó mennyiséget ölel magához. A támadó oldalon sem elveszett, zsákolásaival tüzeli fel társait. Távolról is veszedelmes. Még fejlődnie kell ezen a téren, hiszen a palánk alatt csak mozgékonyságában és nyúlánkságában bízhat az erőteljesebb fizikumú erőcsatárok ellen. Magasságához képest ügyesen vezet labdát és passzol. Inkább szuperhatékony második ember, mint vezéregyéniség.

Az alaszkai származású Carlos Boozer 2. körös választottból kitartó munkával küzdötte föl magát a liga minőségi erőcsatárai közé. A keménykötésű Boozert a palánk alóli pozíciójából csak nagy nehézségek árán lehet elmozdítani. Ennek köszönhetően jó pár lepattanó landol a nála. Eredményes középtávoli dobó, a kosár közelében is finom a keze. Nem labdazsonglőr, de intelligensen játszik. Sosem lesz jelentékeny dobásblokkoló. Kiegyensúlyozottan teljesít. Gyorsabb ellenfelekkel szemben akadnak gondjai. A vele kötött megállapodásokat érdemes írásban rögzíteni.

Alulteljesítők

Gordan Giricek Memphis és Orlando érintésével került Utah-ba. A horvát hátvéd fő fegyvere kidolgozott tempódobása. Ha elkapja a fonalat, 20 pontot is dobhat. Addig dobál, amíg úgy nem érzi, hogy elkapta. Pechjére a fonálkeresgélés közben néha lecserélik vagy lefújják a meccset. Nem mozog ügyetlenül. Olykor megpróbálhatna védekezni is.

Reménységek

Kris Humhpries kiváló fizikumú, ügyes csatár. Szép tempódobás. Lendületesen tör be, akár zsákolással is megkoronázva az akciót. Szívesen harcol a lepattanókért. Gyakran sikerrel. Dinamikus pozíciójátékát jó érzékkel fejezi be okos lefordulásokkal vagy finom félhorgokkal. Mindezt ezidáig csak az NCAA-ben láttuk tőle. Az NBA-ben még csak keresi a helyét. A büntetődobásait is.

Kilátások

Az elkeserítő év után előkelő draftcédula került Utah-ba. Ezt bölcsen felhasználva és reménykedve a Kórház a pálya szélén sorozat megszakadásában, újra düböröghet a Jazz Salt Lake City-ben.

Szerző: Menyhárt Gábor

Dátum: 2005. 05. 16.