Az évtized emlékezetes jelenetei – 12.

A tizenkettedik helyezett az egyik személyes kedvencem. A történelem könyvekbe illő párharc újra szabta az „alapszakasz” és „rájátszás” szavak jelentését.

12. 2006 – A Golden State Warriors meglepő továbbjutása az alapszakasz első Dallas Mavericks ellen


A hős Baron Davis megköszöni a segítséget az ünneplő tömegnek

Megannyi emlékezetes meglepetés született már az NBA-ben. Emlékezzünk például a Denver Nuggets sikerére a Seattle Supersonics felett 1994-ből. Vagy épp a Detroit Pistons meglepetés diadalára a 2004-es döntőben.

Egy viszont mindenképpen kiemelkedik a sorból.

A Dallas Mavericks együttese 67-15-tel zárta a 2006/07-es idényt, amivel abszolút simán nyerték meg az alapszakaszt. A rájátszás első körében az a Golden State Warriors várta őket, mely 42-40-es mérlegével alig jutott be a nyugati legjobb nyolc közé. A Mavericks német légiósát, Dirk Nowitzkit megválasztották az év MVP-jének, a Mavericksnek pedig minden adott volt, hogy egy kellemes, gyors tempójú szériában lehetőleg 4 mérkőzés után továbbjusson az esélytelenebb harcosok ellen.

A papírforma már az első meccsen borult, mivel Dallasban a Warriors 12 pontos győzelmet aratott. A vendégek irányítója, Baron Davis 2 gólpassz híján tripla-duplát könyvelt el. A második derbin Stephen Jackson 30 pontja is kevéskének bizonyult, a Mavericks megnyerte a kötelező hazai meccset, így a felek egyenlő állással utazhattak Oaklandbe.

A harmadik találkozón lelhetjük fel minden idők talán leghangosabb NBA közönségét. A buzdítás meghozta a hatását, a Warriors végig vezetett és óriási meglepetésre ismét vezetést szerzett a párharcban. A negyedik összecsapás az egyik legszorosabb eredményt hozta az egész 2007-es rájátszásban. A texasi együttes ugyan szép előnyt kovácsolt össze a második negyed közepére, a harcosok addig küzdöttek, míg a harmadik negyed zárásaként már csak 1 pontos hátrányban voltak. A Warriors innentől ismét könyörtelen közönségére pattant föl, és ugyan nyolc pontos hátrányba kerültek, a már említett Jackson és Jason Richardson tripláival megint rámásztak a Mavericksre. Innentől Baron Davis vette kezébe az irányítást, majd a kulcs szituációban Matt Barnes értékesítette a kegyelemdöfést jelképező hárompontost.

Az alulértékelt kiscsapatnak már az 5. meccsen megvolt a lehetősége a párharc lezárására és a továbbjutásra, ám Nowitzki 30 pontját és a Mavs 4. negyedes hajráját nem bírták el.

A hatodik találkozó két szempontból is sorsdöntő volt a Warriors számára. Egy vereséggel nem csak újra egyenlővé teszik a párharcot, hanem a 7. meccsen ismét Dallasban kell pályára lépniük, hátrahagyva az Oracle Arena teljes sárgaságát és a rengeteg „Hiszünk benne!” feliratú pólójú szurkolót.

Az első félidő hatalmas rémülést hozott a tomboló tömegre, Baron Davis egy gyors indítás után az öltözőbe bicegett. A sztár percekkel később visszatért, jelezve jó állapotát egy kibillentett egyensúlyú hárompontost helyezett a gyűrűbe, pontosan Dirk Nowitzki arcából.

A Warriors 2 pontos előnnyel jöhetett ki a harmadik negyedre, itt pedig nem csak a játékosok, de a közönség is megérezte: benne van a levegőben a csoda.

Elkezdődött a mészárlás.

A Mavs 56-54-es állásig tartotta magát, ám ekkor előlépett Stephen Jackson. A botrányairól is híres dobóhátvéd 4 támadásból 13 pontot szerzett (4 tripla, valamint egy technikai büntető), amire a Dallasnak egy szem Jason Terry tripla volt csak a válasza. A Warriors egy 18-0-ás rohamot vezetett, melynek lezárásaként Matt Barnes egy ordenáré nagyot zsákolt Nowitzkin, 80-57-es állást létrehozva.

A Warriors 21 ponttal (36-15) nyerte meg a harmadik negyedet, ám ez nem zavarta őket abban, hogy a negyedik negyedben még hozzáadjanak ez előnyhöz, köszönhetően például Jason Richardson zsinórban dobott 8 pontjának.

A végeredmény 111-86, három Warriors játékos zárt dupla-duplával, a tündöklő Stephen Jackson 33 ponttal, közte 7 triplával csengetett be.

Habár a második körben a Warriors nem tudta megismételni a hőstettet a sokkal szívósabb Utah Jazz gárdájával szemben, erre a párharcra az összes oaklandi szurkoló büszke lehet.

Szerző: Kun Zsolt

Dátum: 2009. 12. 20.