Missing image

CHA – 2005. 02. 14.

Történelem

2002-ben a Charlotte Hornets New Orleans-ba költözött, ezzel NBA csapat nélkül maradt az a térség (North Carolina), amely a legnevesebb NCAA csapatoknak (Duke, UNC) ad otthont. Ennek a sérelmes helyzetnek a korrigálása Robert Johnsonra várt. Ugyanis a feketéknek szóló média megalapításából meggazdagodott milliárdos üzletember kapta meg a jogot, hogy (az NBA első afro-amerikai csapattulajdonosaként) az új charlotte-i profi gárdát létrehozza. A névválasztás hozta az első izgalmakat, felmerült, hogy a Charlotte visszakapja a Hornets megjelölést, a New Orleans a Jazz jelzőt és a Utah talál ki magának új megszólítást. Végül nem ez történt és a Dragons-Bobcats-Flight trióból a Hiúzok megnevezést kapta az újonc gárda. A legnagyobb várakozás természetesen a felhozó börzét (expanziós draft) övezte. A választást az okos zsugoriság jellemezte, csak egy játékos szerződése szólt egy évnél hosszabb időre. A börzén olyan fiatal játékosok megszerzése volt a cél, akiket jó egyetemi teljesítményük nagy dolgokra predesztinálnak, de eddigi csapataikban nem kaptak elég lehetőséget. Az expanziós draft előestéjén megejtett üzlet révén az igazi draftra szóló negyedik választási jogot a másodikra cserélték, majd az újoncbörzén megszerezték az álmaik játékosának titulált Emeka Okafort. A csapathoz még az átigazolási szezonban érkezett néhány veterán (Steve Smith, Brevin Knight), kialakítva a csapat végső arculatát.

Közelmúlt

Erősségek

Hajtós, bizonyítási vágytól égő játékosok. Sok szerzett labda.

Gyengeségek

Csak egyetlen játékosuk van, aki más csapatok kezdőjébe is beférne. Nincs átütőerő a támadásokban. Gyatra dobószázalékok. Védekezés. Védőlepattanózás.

Húzóemberek

Emeka Okafor az egyetemi bajnokság legnagyobb sztárjaként érkezett az NBA-be. Bár az átállással voltak nehézségei, de a várakozásoknak megfelelően alig egy hónap elteltével már ő az újonc vezéregyénisége. Kidolgozott izomzatú, mozgékony középjátékos. Jól védekezik. Ütemérzékének és helyezkedésének köszönhetően a (támadó)lepattanózás egyik éllovasa, sorozatban szállítja a masszív dupla-duplákat. Támadásbeli képességeit többen megkérdőjelezték. Tempódobásával és kidolgozott palánk alatti támadójátékával fényesen rácáfolt a kétkedőkre, bár még akad csiszolnivaló ezen a téren. Jó eredménnyel végezte az egyetemet, intelligenciáját előbb-utóbb a pályán is kamatoztathatja. Az év újonca cím legfőbb várományosa. Gyengén büntetőzik.

Alulteljesítők

Újonccsapatnál illik üresen hagyni ezt a kategóriát, bár Jahidi White-ot csak a vele együtt, kompenzációként érkező draftjog mentette meg a szerepléstől.

Reménységek

Állítólagos hozzáállásbeli problémái miatt 3 év alatt csak néhány jó meccs jutott Gerald Wallace-nak Sacramentóban. Teleszkópszerű karjainak és kiváló atlétikus képességeinek köszönhetően bátran és eredményesen támadja a gyűrűt, gyakran súlyos zsákolással koronázva meg az akciót. Agilis játékos, labdát lop, lepattanózik, blokkol. Keze nem az erőssége, 5 méternél messzebbről rá sem néz a gyűrűre, így a büntetőzésén is bőven van mit javítani.

Kareem Rush a Lakers-ben párszor megvillantotta tehetségét, de Bryant árnyékában nem jutott fejlődést biztosító játékidőhöz. A Bobcats-ben minden adott a kiugráshoz. A jó felépítésű hátvéd az optimista szurkolókat Ray Allenre emlékezteti. A borúlátóbbakat Trajan Langdonra. Mindenki egyetért abban, hogy a keze jó. A tempódobásokat be is szórja mindenhonnan, ha ihletett napja van. Könnyed mozgású, ügyes játékos. Ez jól jön egy-egyezésnél. A játék minden más elemében fejlődnie kell.

Kilátások

Az expanziós drafton világosan kirajzolódott a Bobcats közeljövője. Az alacsonyra húzott fizetési sapka miatt tovább vadásszák az ígéretes játékosokat, és nyelik el draftjogokért a feleslegesnek ítélteket. A vezetőség láthatóan súlyt helyez arra, hogy a játékoskeret megerősödéséig eltelő időt arra fordítsák, hogy kifogástalan csapatszellem és példás hozzáállás jellemezze a Bobcats játékosokait.

Szerző: Árvay Viktor – Faxe

Dátum: 2005. 02. 14.