Missing image

SEA – 2005. 04. 24.

Történelem

Jack Sikma és Gus Williams vezetésével 1979-ben, a semmiből előbukkanva megszerzik első és máig egyetlen bajnoki diadalukat. Közel két évtized telik el, míg George Karl gardírozásával végre kitörnek a középszerűségből és ismét a magasba lendülnek. A szakmában még zöldfülűnek számító edző a rendkívül tehetséges Shawn Kemp-Gary Payton duó köré építgette a csapatot, olyan kiváló másodhegedűsökkel megtoldva, mint Detlef Schrempf, Hersey Hawkins vagy Sam Perkins. A győzelmekre nem is kellett sokat várni. A fiatal és atlétikus csapat évről-évre fejlődve a nyugati konferencia meghatározó együttesévé nőtte ki magát. Bár Payton a liga egyik legjobb irányítójává vált, és Kemp is állandó résztvevője lett az idényfelező All-Star gáláknak, a nagydöntőben való szereplést illetve a 96-ban elért, máig csapatrekordnak számító 64 győzelmet többé már nem tudta megközelíteni a Seattle. Az ezredfordulóhoz közeledve az egykoron sokra hivatott együttes leeresztett, majd szétesett. Kezdődött az „acélrugókkal” megáldott Kemp elcserélésével, majd folytatódott az ellentételezéseként Milwaukee-ból érkező, egy-két termékeny idényt még produkáló Vin Baker alkoholizmusba menekülésével. Fordulópontot jelentett a 2003-as év, amikor az egyesület ikonjának számító Paytont a Bucksba irányították, cserébe Ray Allenért. Egyévnyi laza semmittevés után idén meglepték a ligát és Nate McMillan az elmúlt hat év legjobb eredményéhez segítette a Sonics-ot.

Közelmúlt

Erősségek

Az NBA egyik legcélirányosabban támadó alakulata. Kíméletlen triplagyárosok tucatjával. Alig hibáznak a büntetővonalról. Lepattanózásban rendszerint verik ellenfelüket. Sallangmentes irányítójáték.

Gyengeségek

A liga legkevesebbet passzoló gárdája. Lanyha védekezés. Krónikus magasember hiány. Kevés dobásblokkolás. Csekély mennyiségű lopott labda.

Húzóemberek

Ray Allen a dobóhátvédek mintapéldánya. Tanítanivaló tempódobását rettegik az ellenfelek. A liga egyik legfélelmetesebb kinti dobója. Büntetőből is alig hibázik. A legképzettebb hátvédek egyike. Jól passzol. Nagyszerű érzékkel, könnyedén támadja a gyűrűt. Kifinomult játékához képest méreteset zsákol. Fürgeléptű, kimondottan mozgékony játékos, akit nem könnyű követni, ha dobóhelyzetbe akar jutni. Védekezhetne jobban. Nem elég kemény.

A Seattle éveken át azon munkálkodott, hogy Rashard Lewisból szupersztárt faragjon. Ehhez minden adottsága meglenne, de mára inkább minőségi második ember vált belőle, mintsem csapatvezér. Finom csukló. Triplaspecialista. Méreteit meghazudtolóan dinamikus. Robbanékony zsákolások. Ügyes labdakezelés. Törhetne többet a gyűrűre. Csak középszerű pattanózó és a védőjátékban sem erőlteti meg magát.

Alulteljesítők

Vitalij Potapenko az elveszett reménységek egyike. A clevelandi vezetőség egykoron olyannyira tehetségesnek találta, hogy a Bryant-Stojakovic-Nash-J. O’Neal négyesről tudomást nem véve foglalta le a játékjogát. Majd a Boston látott benne annyi fantáziát, hogy azt a draftcédulát adták érte, amivel Andre Millert, Mariont, Terryt, Maggette-t vagy Artestet draftolhatták volna. Ma a cserepadon piheg. Komoly kondicionális problémák. Lomha. Sérülékeny. Nem a lepattanózás az erőssége. Dobásblokkolásról még csak hírből sem hallott. Képzett támadójáték.

Jerome James a túlfizetett, de ügyetlen centerek kasztjába tartozik. Brutális testfelépítése ellenére harmatos lepattanózó. Támadásban teljesen el van veszve. Pontjai nagy részét zsákolásokból szerzi. Büntetőből még csak-csak betalál, de tempódobásból képtelen. Gyenge erőnlét. Átlagon aluli játékintelligencia. Tekintélyt parancsoló dobásblokkoló.

Reménységek

Könnyen pórul járhat az, aki Luke Ridnourt kisfiús alkata és göndör, szőke fürtjei alapján ítéli meg. Ridnour ugyanis éretten és szemfülesen irányít. Ha szabadon hagyják, gyorsan büntet. Triplából is. Jó érzéke van a lerohanások levezényléséhez. Élelmes és megbízható felállt védelem ellen is. Kiválóan büntetőzik. Védekezésben is igyekszik, de törékeny testfelépítéséből adódóan az erőteljesebb irányítók egy-az-egyben felőrlik.

Kilátások

Ray Allen szerződése a nyáron lejár. Ha a vezetőség biztosítja a vajkezű hátvéd számára a megfelelő kondíciókat, még jó pár évig biztos play-off résztvevőnek tűnik a Sonics. Ha Allen távozik, akkor ismét alámerülhetnek, bár McMillan edző gyakran váratlan dolgokat produkál nem világverő keretből is.

Szerző: Szakály Máté

Dátum: 2005. 04. 24.