Missing image

HOU – 2004. 03. 29.

Történelem

Egyszer régen, egy messzi-messzi galaxisban (i.e. 95-ben) az Olajuwon jedi és Drexler űrkalóz vezette Rockets bolygó lakói totális győzelmet arattak a gonosz Shaquille O’Neal vezérelte orlandói hódítók felett, s ezzel megvédték a bajnoki címűket. Egy évnyi átmeneti visszaesés után a Főnix-bolygóról sikerült megszerezniük a híres Zen-mestert, Sir Charles Barkleyt, akivel biztosítottnak látták az újabb sikereket. De a pályafutása zenitjén túljutott Olajuwon-Drexler-Barkley trió nem volt képes már végigvezetni seregét a rájátszás ösvényén, sőt a bolygó egy időre árnyékos pályára is került. Ekkor tűnt fel egy jedi-növendék – Steve Francis – , aki reményt hozott a már csüggedő szívekbe. Az ifjú jedi-jelölt azonban az utolsó fül-orr-gége vizsgálaton elbukott, amivel nehéz helyzetbe hozta csapatát. De ekkor a szerencse a bolygóra vetette a vörös sárkány egyetlen emberfiát (Yao Ming), kinek varázslatos képességei idén már a napos oldalra segíthetik a jobb sorsra érdemes bolygót.

Közelmúlt

Erősségek

Védekezés, a Rockets ellen alig lehet pontot dobni. Dobásblokkolás, lepattanózás. Mióta Van Gundy összerakta a védekezést, a Houston teljesítménye reménytkeltően stabilizálódott, gyengébb játékkal is képesek nyerni. Kiegyensúlyozott csapatszerkezet.

Gyengeségek

Támadás. Kevés gólpassz, sok labdaeladás. Még eléggé remeg Francis kezében a karmesteri pálca, s még mindig szokja a csapat a támadási variációk feldúsulását. Nyugati mércével mérve nincs minőségi erőcsatár. Gyenge cserepad.

Húzóemberek

Jim Jackson idén érkezett, s a Sacramento cserepadjáról rögtön húzóemberré avanzsált. Szenvtelen tüzér….bárhonnan-bármilyen kiélezett helyzetben nyugodtan engedi el, mert van mögötte munka. Hősünk ugyanis edzésmániás, emellett szerencsés alkat, nem egy sérülékeny típus. Határozott lepattanózó, biztos büntetőző. S a védekezése? Török Péter sosem fog féltérdre ereszkedni, ha a védekezését kell ecsetelni, de ha Van Gundynak megfelel…

Cuttino Mobley a Houston legnagyobb 2. körös draftolása Calvin Murphy óta. Energizer-nyuszi, aki a körön kívülről és belülről egyaránt veszélyes. Bátor betörő. Jó büntetődobó. Vasember, utoljára az óvodai All-Star meccsről hiányzott egészségügyi okokból. Átlagos védő, de a lepattanók elől nem ugrik el. Posztjához kicsit alacsony. Néha túl sok dobást vállal. A döntő (clutch) pillanatokban nem elég biztos kéz.

Alulteljesítők

Szuperatléta. Alley-oop dunk (feladóként és befejezőként egyaránt),egy-egyezés, betörés, lepattanó, lerohanás, ez mind a kisujjban. És a gólpassz? – kérdezhetik jogosan. Hát igen….Első számú pontszerzőből a labdát okosan elosztó irányítóvá válni nem könnyű, Francisnek is jó pár lépést meg kell tennie még az úton. Könnyelmű. Eladott labda hegyek. Átlagos dobó. Nem védekezőspecialista, de fizikai adottságaival bárki életét meg tudja keseríteni.

Reménységek

Bár már most csapata legfontosabb játékosa, Yao még mindig elég fiatal ahhoz, hogy fejlődhessen. A határ a csillagos (gyűrűs?) ég. Hatalmas, gyors és a mosolya is félelmetes. Finom keze, képzett centerjátéka és magassága miatt támadásban feltartózhatatlan. Ütni sem érdemes. Védekezésben tornyosul, sapkáz, pattanózik … hogy mi kell még? Mindenből egy kevés, több agresszió, pozíciójátékban fejlődés, jobb kondíció. Még nem vezéregyéniség.

Kilátások

Jeff Van Gundy feltette a Houston sorsát Yaóra, akiben megvan a lehetőség, hogy az Olajuwon-éráéhoz hasonló teljesítményre vezesse a csapatot. Ehhez a szárnysegédek már készen is állnak…

Szerző: Faxe

Dátum: 2004. 03. 29.