Maytricks has you

– Hey there, Bryan!
-… man, what the heck do you want this early? Do I know you, anyway?
– Yep, I’m your conscience.
– Oh, good lord, enough of this bullshit…
– Beszédem van veled Bryan, úgyhogy fejezd be a nyafogást és villámgyorsan válts át magyarra, mert ha nem, akkor felszökik a vérnyomásom.
– Nyugi. Szóval ki az istennyila vagy te?
– Már mondtam: én vagyok a lelkiismereted. Nem hiszed? Pedig már decemberben belekezdtél a fúrásomba, nagyon is jól tudtad, hogy nem leszel majd képes elszámolni előttem a Shawn Marion cserével.
– Ebből elég, hajnalok hajnalán nem hiányzik egy félőrült, aki a lelkiismeretemnek adja ki magát, RÁADÁSUL MAGYARUL BESZÉL!?!
– Higgadj le Bryan és azt ajánlom, hogy ne szállj ki a diskurzusból, mert akkor – bármennyi erőfeszítésembe és időmbe kerül is – meg foglak győzni arról, hogy Steve Nash ne Torontóban, ne a te csapatodban fejezze be az ámok… akarom mondani a pályafutását.
– Hallgatlak.

Ekkor egy hosszas monológ hangzik el arról, hogy Mr. Colangelo mit és hogyan tett a Raptors franchise-zal az elmúlt néhány éves regnálása alatt. A hegyibeszéd végén a lelkiismeret visszakanyarodik a jelenbe, és megpróbálja újra bevonni az egyetlen kanadai NBA-klub mindenhatóját a társalgásba:

-… és végezetül óriási piros pont jár azért, hogy megszabadultál attól a félszerzettől. Kár, hogy két évet késtél vele. Na, de igazából nem azért hívtalak, hogy azokon az elhibázott döntéseken rágódjunk, amiket már hosszú ideje belepett a múlt. Itt van nekünk a legújabb üzleted eredménye. Beszélj nekem arról, hogy mi volt a mozgatórugója Maytricks idehozatalának.
– Maytricks? Ha-ha, őt így még nem hallottam emlegetni.
– Akkor talán nem ártana többet lógnod a telefonok helyett a fórumokon. Az NBA1.HU Raptors-szekciója például naponta megérne egy misét. Két tökös drukker, akik állandóan tanácsokat osztogatnak neked, ráadásul igyekeznek egyre kevesebb „bazdmeggel” beszélni.
– „Tökös” means that they’re tough enough?
– Pontosan. Ez az, ami a te csapatodból mostmár végképp hiányzik, hisz’ az utolsó tökös gyereket elpostáztad Floridába.
– Most te vinnyogsz! Ezt akartad, nem? Kellett egy hármas, egy slasher, aki ráadásul kiemelkedő védő és lepattanózó. Shawn-t régóta ismerem, a Heat-beli játékrendszerben nem találja a helyét. DE MAJD ITT!
– Bryan, a rájátszástól körülbelül annyira vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől… Akkor meg mi a jó francról beszélünk?
– Shawn óriási lejáró szerződés és hiszem, hogy beválik majd ezalatt a rövid idő alatt, ráadásul jóban vagyunk, nyáron még az sem elképzelhetetlen, hogy egy mindkét fél számára előnyös megállapodást köthetünk a továbbiakról. Ha nem, az is csupán annyit jelent, hogy egy sign&trade keretében túladok rajta, így aztán nem mondhatod, hogy bukunk a bolton.
– ÉS BANKS? Kaponóval együtt már 10 milliónyi értéktelen szemét húzza a zsebedet, a szurkolók cafatokban lévő idegeit nem is említve…
– Nobozmeg. Tudtam, hogy ezt fogod a szememre hányni. Mit csináljak? A drukkereknek csere kellett, megkapták. Ha nem nyelem be Banksy-t, akkor Riley nem bólint. De az ő szerződését még elbírjuk, próbáld meg lenyelni, hogy alkalmaztam egy Gatorade-adagoló, törölközőlengető rabszolgát, akinek négymillióval félrekönyvelték az éves bérét.

A lelkiismeret itt már közel jár a detonációhoz, egy vacak hajítófát sem adna a gazdája épelméjűségéért, de azért tovább vallatja. Ha már eddig eljutott, nem adhatja fel. Ő nem, neki vannak tökei…

– Moont egy kicsit sem sajnálom, de az az elsőkörös, na az még pluszba okozhat egy aprócska fejfájást.
– Ne fájjon miatta a fejed, arra nem teszik rá a kezüket Miamiban, esetleg 2015-ben, de azzal már számoljon el az, aki akar, én nem tekintek annyira előre. Apropó, mi van a Pat-papa által felköhögött három millióval? Ennek nem is örülsz?
– Hát ja, ebből legalább kihoztad a maximumot. Azzal mit akarsz kezdeni?
– Valószínűleg veszünk egy draft picket nyáron.
– I feel good, na-na-na-na-na! MICSODAAAAA? Bryan, még egy ilyen és megoldom, hogy 2010-ben Steve Nash már a Gyulai Húskombinát FC középpályása legyen…
– Oké-oké-oké, mondom a továbbiakat: Delfinót mindenképpen leigazoljuk. Maurizio már így is minden második hétvégéjét az oroszoknál tölti. Igaz, hogy a napi két liter vodka nem áll jól neki, de amint visszahozza a mi gauchónkat, útilaput kötök a talpára.
– Tovább!
– Trianót deportálom.
– Ha nem Maytricks, akkor kicsoda?
– Tudom, most azt hiszed hülye vagyok, mert a 2009-es uborkaszezon az egyik leggyengébbnek számít az elmúlt- és az elkövetkező évek tudatában, de: ott lesz Turkoglu.
– Túl akarod fizetni?
– Ott lesz Artest.
– Torontóba hoznád a liga legtökösebb játékosát? Ne nevettesd ki magad
– Ott lesz Marvin Williams.
– Ott is marad.
– Ott lesz Gordon.
– Egy levél Elenium végez vajon a gazdatesttel?
– Ott lesz Iverson.
– Egy kád víz és egy működő hajszárító kell. MOST!
– Odom?
– Végre egy épkézláb gondolat. Bryan, ne szaladjon el veled a ló, még mindig nem hallottam eleget a Marion-cseréről.
– Kierőszakolták belőlem. A Suns nem akart két O’Nealt egymás mellett tudni, Cuban állandóan olyasmit ordibált a kagylóba, hogy a legújabb igazolása Obama lesz, Maggette miatt felakasztottak volna a szurkolók, Jordant meg már éppen átvertem egy Humphries+Graham+Swirsky csomaggal, de valaki leadta a drótot, hogy Chucky áttette a székhelyét Chicagóba. Így sem hiányzott sok, hogy belemenjen. Kár, hogy Wallace lesérült.
– Még egy kérdés: mi lesz 2010-ben a Raptorsszal?
-…

A lelkiismeret magára maradt. Lelépett a szemétláda egy szó nélkül, de sebaj, amit meg akart tudni, azt megtudta: a Maytricks/Banksy for JO/Moon/sohadraftjog már régóta levegőben lógott. Nagy volt a nyomás, de egy pöttyet belefeledkezve látható, hogy mindkét csapat kapott valamit, amivel talán jobb esélyeik lehetnek a közeljövőben: a Heatnek az első kör túlélésére, a Raptorsnak meg talán egy kimerítő hajrára, ami esetleg playoffot érhet. A Toronto megkapta a régóta áhított kiscsatárt, aki a megfelelő rendszerben gépként lepattanózik, könyörtelenül védekezik és a dobómozdulatával a meccsre látogató gyerekeket is megnevetteti. Hogy ez mire lesz elég a jövőt már talán máshol vizionáló Bosh és az állandó húzódással küzdő Calderón, valamint a 2009-ben igazi 1/1-esként kosárlabdázó Bargnani mellett? Passz.

Ui: szegény Steve Nash…

Szerző: Molnár Ádám

Dátum: 2009. 02. 14.