Missing image

PHO – 2004. 04. 29.

Történelem

A Suns több mint egy évtizede munkálkodik fáradhatatlanul azon, hogy újra eljusson arra a pontra, ahol 1993-ban Charles Barkley-ék majdnem történelmet írtak és csak Michael Jordan Bulls-a tudta megállítani őket. A drámai körülmények között elvesztett nagydöntő óta a Phoenix sem a Barkley-Kevin Johnson, sem a Kidd-Chapman-McDyess, sem a Kidd-Penny Hardaway-Robinson tengely köré szerveződve nem jutott tovább a rájátszás második körénél. Aztán 2002-ben visszasírták a boldog békeidőket Arizonában, mivel a Marbury vezette csapat lemaradt a play-offról. Ez segítette azonban a Sunst ahhoz, hogy a drafton megszerezze Stoudemire-t és ettől új lendületet kapva a következő idényben nemcsak bejutott a rájátszásba, hanem annak első körében a későbbi bajnok San Antonióra is ráijesztett. Tavaly az idényeleji botladozást vaskézzel és Marbury elcserélésével „torolta meg” a csapatvezetés, ismét az újjáépülés útjára terelve ezzel a Suns-t. Ahogy azonban egy „Naphoz” illik, a Phoenix nem sokat keringett új pályáján, hanem az NBA egén is gyorsan felállította Kopernikusz heliocentrikus világképét, miután Nash és Richardson nyári megszerzése szinte perces nagyságrendűvé degradálta az újjáépítés általában fájdalmasan hosszú időtartamát.

Közelmúlt

Erősségek

Az NBA messze legponterősebb alakulata. Nagyon magas oktánszámú támadójáték. A mezőny legaktívabb és legprecízebb nehéztüzérsége. A leglátványosabban játszó csapat. Kevés eladott labda.

Gyengeségek

Fejlesztésre szoruló cserepad. Rendre alulmaradnak lepattanózásban.

Húzóemberek

Steve Nash az NBA legkreatívabb irányítója, egyben a Suns dübörgő gépezetének legfontosabb fogaskereke. Fáradhatatlanul pörög és pörgeti szupertehetséges atléta-válogatottját. Lerohanásnál és felállt védelem ellen egyaránt brillírozik. Minden idegszálával a csapattársak helyzetbe hozására összpontosít. Dobást csak akkor vállal, ha a védelem lemarad róla. Ilyenkor kíméletlenül büntet. Halálos pontosságú középtávoli-, tripla- és büntetődobó. Kiismerhetetlenül cikázik, ördöngősen és nagyon hatékonyan passzol. Rutinosan teszi a dolgát védekezésben, de jóindulattal is csak közepes védő.

Amare Stoudemire a szuperatléta erőcsatárok új hullámának vezéralakja. Szembetűnően dinamikus hatalom a palánkok alatt. Robbanékonyság, erő és ruganyosság ritka hatékony kombinációja. Kosárra törésnél pattan, mint az acélrugó. Közönség- és csapattárslelkesítő zsákolások. Mostanra megtanult középtávolit dobni, így az egy-egyben lényegében foghatatlan. Higgadt, jó szellemű játékos, könnyen és szívesen tanuló alkat. Senkitől meg nem ijedő, igazi versenyző típus. Lepattanózásnál és védekezésnél túlságosan is a fizikai adottságaira hagyatkozik, a helyezkedési finomságokat még meg kell tanulnia. Passzolhatna többet.

Shawn Marion az NBA talán legjobb második embere. Laza izomzatú ugrógép, aki nem túl magas kiscsatár létére félelmetes lepattanózó. Harcos, szívós védő, de néha túlzásba viszi az aktivitást védekezésben. Gyors, sok labdát lop. Kiváló büntetőző. Furcsa dobómozdulata ellenére figyelemreméltó középtávoli és kinti dobó. Önzetlen, csupaszív, fáradhatatlan csapatember.

Alulteljesítők

Az idén szárnyaló Suns talán leggyengébb láncszeme a Gorilla. Vadállatias fizikai adottságok. Fő fegyvere a zsákolás. Szinte felmászik a gyűrűre. Vagy följebb. Közönségkedvenc. Nagyon tapasztalt veterán, már 1980 óta a csapat tagja. Kommunikációs problémák a csapattársakkal; mintha más nyelvet beszélnének. Már-már a primitívségbe hajlóan alacsony játékintelligencia. Atavisztikus megjelenése miatt gyakran célpontja a nézők jóindulatú zrikálásának.

Reménységek

Joe Johnson 2002 februárjában érkezett Arizonába a nem éppen a fiatal tehetségek türelmes felneveléséről híres Bostonból, ahol nehezen tudott megbirkózni a Pierce és Walker mögötti harmadik ember szerepének sajátosságaival. Jól képzett, sokoldalú dobóhátvéd. Átlagon felüli labdavezetése és jó szeme miatt irányítót, fizikai adottságai és csiszolt palánk alatti támadójátéka miatt kiscsatárt is tud játszani. Klasszikusan szép tempódobás. Az NBA egyik legmegbízhatóbb kinti dobójává fejlődött. Könnyed mozgású, ügyes egy-egyező. Jó védő. Csöndes, visszahúzódó típus, de megjött az önbizalma. Hazai pályán néha újra elmegy. Phoenixben nagyon remélik, hogy ő maga nem megy el a nyáron.

Kilátások

Az egészséges pénzügyi helyzetbe nagy nehezen visszaevickélő Suns a liga legfiatalabb és legígéretesebb együttese, amely máris berobbant az NBA közvetlen elitjébe, és mindaddig ott is marad, míg Nash fizikuma bírja a száguldást. Ha eközben az ifjú titánok továbbfejlődnek és a cserepad újabb erősítő injekciókat kap…

 

Dátum: 2004. 04. 29.