Missing image

SAC – 2004. 05. 16.

Történelem

Az 1985-ben Sacramentóba költöző Kings újkori időszámításának kezdete az 1998-1999-es idényre tehető. Korábban, a Mitch Richmond-éra idején ugyanis csupán egyszer (1996) sikerült bejutni a rájátszásba, s akkor sem pozitív mérleggel. A kizárás (lockout) miatt kurtára fogott szezonnak azonban egy teljesen újjáalakult gárda vágott neki Kalifornia székhelyén. A fenekestül felforgatott játékoskeret új szerzeményei (Webber, Stojakovic, Jason Williams, Divac), valamint a szintén frissen igazolt főedző, Rick Adelman minőségi változást hozott a klub életébe. A királyok 1983 után először szereztek több győzelmet, mint vereséget. Ráadásul elsősorban az újonc Williams, valamint a Richmondért cserébe hozott Webber koprodukciójának köszönhetően villámgyorsan a liga egyik, hanem a leglátványosabban játszó alakulatává nőtte ki magát a korábban meglehetősen szürke benyomást keltő együttes. A pozitív meglepetés a playoff-szereplésre is igaz volt, elvégre a Sacramento hajszál híján kiverte (ötödik meccsen, hosszabbítás után kapott ki) a nyugati első Utah Jazz alakulatát. Aztán esztendő múltán is hasonló volt a helyzet, amikor a későbbi bajnok Lakerst izzasztották meg. A 2001-es utószezonban újabb mérföldkőhöz érkezett a társulat, miután a Phoenix kiverésével a Kings 20 év után először jutott a rájátszás második körébe. Ott aztán a címvédő Los Angeles viszonylag simán kisöpörte kaliforniai riválisát. A 2001-2002-es idény bizonyára sokáig megmarad a sacramentói fejekben. A rohanós, látványos játékot szinte tökélyre fejlesztő kommandó immár Bibbyvel a játékmesteri poszton hosszú történetének (a franchise a liga egyik alapító tagja) legjobb mérlegét produkálva (61-21) megnyerte az alapszakaszt. A sikerekben kirívóan gazdag évet azonban nem sikerült megkoronázni, miután a konferenciadöntőben Stojakovic hiánya és a mumus Lakers klasszisa döntőnek bizonyult. Pedig a hetedik összecsapáson még a hosszabbításban is vezettek Webberék az Arcóban… Tavaly az otthon gyakorlatilag verhetetlen (ismét a legtöbb hazai győzelem a ligában) lila-fehérek zsinórban ötödször is bejutottak a rájátszásba, ahol méltán tartották számon őket a bajnokság kiemelt esélyeseiként. Egészen a második kör második mérkőzéséig. A Dallas elleni derbin ugyanis Webber súlyos térdsérülést szenvedett. Noha az udvartartás minden tőle telhetőt megtett, a király nélkül (ismét hét mérkőzés után…) nem bírt a Mavericks alakulatával. Idén a Kings megint megpróbálja.

Közelmúlt

Erősségek

Az NBA legjobb támadó alakulata. Nemcsak pontgyár, hanem remek dobószázalékok is. Halálos pontosságú tripladobó különítmény. Alig hibáznak büntetőt. A legtöbbet és leglátványosabban passzoló együttes. A „legeurópaibb” kosárlabda. Összeszokott, intelligensen játszó, páratlan kvalitású kezdőötös. Hatékony külső-belső támadójáték, s az eredetileg Bibby-Webber duó fémjelezte elzárás-leválás figura. Ideális csapatszerkezet, nincs gyenge pontjuk. Kipróbált, remek cserejátékosok. A liga leghangosabb és legelszántabb szurkolótáborának köszönhetően méltán fogalommá vált Arco Arena.

Gyengeségek

Védekezés, bár gyakran anélkül is nyernek. Dobásblokkolás. Viszonylag kevés lepattanó, de nem könnyű támadó lepattanóhoz jutni, ha minden dobásuk bemegy… Túl gyakran adnak munkát az orvosi stábnak. Nem teljesen alaptalan, hogy Shaq királykisasszonyoknak csúfolja őket.

Húzóemberek

Chris Webber a 21. század Karl Malone-ja. Lehetett volna, ha nincsenek a sérülései. A legsokoldalúbb tehetségek egyike. 20 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz, 2-2 lopás és blokk, bármikor. Erőteljes felépítéséhez átlagon felüli gyorsaság, ruganyosság és fordulékonyság párosul. Érti a játékot, kiválóan lát, s ennek megfelelően passzol is a pályán. Méretéhez, illetve posztjához képest elképesztően ügyesen bánik a játékszerrel. Széles támadóarzenál. Kiválóan dob. Óriási pracli, s egyedi, hatékony félhorog. Dinamikus, kiforrott támadójáték a gyűrű közelében. Jó védő. Remekül lepattanózik. Néha túlságosan erőlteti a középtávolit és a büntetőzése is hullámzó. Olykor számolatlanul ajándékozza a labdát az ellenfélnek, s hajlamos a kulcspillanatokban visszahúzódni.

Predrag Stojakovic a liga történetének egyik legjobb külföldi játékosa. Félelmetes nehéztüzér, aki bárhonnan, bármikor betalál. Elég, ha egy tizedmásodpercre hagynak neki egy kis rést, és máris büntet. Technikailag nem tökéletes, de rettegett tempódobás. Nem szuperatléta, de magasságához képest gyors. Ügyességéhez képest magas. Védői gyakran néznek szembe ezzel a dilemmával. Képes megcsinálni magának a dobóhelyzetet, betörésből is eredményes, a palánk alatt sem ijed meg. Nem olyan rossz védő, mint sokan gondolják. Még nem igazi vezér, de jó úton halad, kiélezett helyzetben is egyre többször lehet számítani rá. Keményebb védekezés hatására hajlamos elkedvetlenedni.

Mike Bibby érett, kiegyensúlyozott irányító. Klasszikus, felállt védelem elleni játékban és lerohanásban egyaránt otthonosan mozog. Jól érti, hogy mire játsszák a kosárlabdát. Remekül kezeli és osztja a lasztit, de akkor van igazán elemében, ha dobni kell. Akár közelről, akár távolról céloz, az ellenfél gyűrűje mindig veszélyben van. Feszült légkörben is megbízható, igazi ítéletvégrehajtó. Edző kedvence típus. Csak átlagos védő.

Alulteljesítők

A játékosok védőszentjei és a szerencsefelelős kabalák. Idén Webber a sérülések miatt ebbe a rovatba is bekerülhetne.

Reménységek

Nincs klasszikus, fiatal reménység. A litván Songaila és a zsákolóművész Gerald Wallace talán jó játékos lesz egyszer, de egyelőre még csak a használható csereember státuszért küzdenek.

Kilátások

Érik a bajnoki cím, de ez már évek óta így van. Talán idén. Vagy jövőre. Vagy ez a Kings már sosem váltja be a hozzá fűzött (persze nem akármilyen) reményeket? Valami mindig közbejön. Kezd a szépreményű, de örök vesztes kategóriába kerülni a csapat. Sok múlik azon, hogy Webber legalább megközelíti-e régi formáját. Ha igen, bármi lehet, akár a hőn áhított trófea birtokbavétele is. Ha nem, akkor változtatásokra lesz szükség. A Maloof testvérek eddig ugyan okos és áldozatkész gazdának bizonyultak, ám kissé (?) talán túlköltekeztek, aminek első jelei és következményei már az idén jelentkeztek (Clark és Jackson elengedése). Azért persze még mindig sokan cserélnének szívesen a Sacramentóval…

Szerző: Aipli Gyula

Dátum: 2004. 05. 16.