Missing image

2. Cleveland Cavaliers

LeBron, LeBron, LEBROOON!!! Dan Gilbertnek legalább is ez járhatott a fejében tavaly nyáron, amikor is James az akkori csapatával kikapott az NBA döntőben. Az egykori 1/1-es ismételt megszerzésére ekkor volt a legnagyobb esélye a Cavs tulajának.

Ezért amikor a holtidényben találkozhatott LBJ-vel, a korábbi kiátkozó levélért is bocsánatot kért, és valószínűleg mindent megígért, csak hogy visszacsábítsa a liga legjobb játékosát Ohióba.
Persze ebben James is partner volt, már régebben is kijelentette, hogy vissza fog térni.

Mi történt tavaly?

LeBron aláírt egy 1+1 éves szerződést a régi-új csapatával, mely kezdetét veheti egy véget nem érő spirálnak. Ha úgy tartja kedve minden nyáron kiléphet majd szerződéséből újabb hasonlóan rövid szerződésért, persze a drasztikusan növekvő fizetési sapka által több pénzért.

Ezen nyomás miatt a Clevelandi vezetésnek nem volt ideje hosszas építkezésbe kezdeni. A Cavs birtokolta újra az 1/1-es draftjogot, és egyértelmű volt, hogy Andrew Wigginst a fiatal szupertehetséget fogják draftolni,de már a draft előtt voltak olyan felhangok, miszerint cserélni kéne a jogot.

A Timberwolves szenvedése franchise játékosukkal épp kapóra jött a Cavsnek. Kevin Love el akart jönni Minnesotából mert anno csak egy 4 éves szerződést kapott az 5 éves, jelentősen több pénzt adó maximum helyett. A Wolves ugyan szívesen tartotta volna legjobb játékosát, ám amikor felvetődött Love, a Cavs és James neve egy mondatban, Kevin azonnal felkapta a fejét.

Két 1/1-es választottját is feladta a Cavs végül, Wiggins mellett Anthony Bennett is a Farkasokhoz került.

Cleveland Cavaliers

Az alapszkaszban LeBron ugyanazt a “de unalmas ez, mikor jön már a döntő” hozzáállást hozta, amit South Beach-en megszokott, persze így is majdnem minden este tripla dupla közeli számokat szállított. De a csapat botladozott. Jött is a kritika, hogy James nem szívből játszik.

David Griffin GM mindent meg tett, hogy megerősítse a csapatot. Először a Knickstől nyelte be JR Smith és Iman Shumpert szerződését, majd egy trade exception és draft jogok segítségével Timofey Mozgov is érkezett.

Anderson Varejao kiesése miatt Mozgov úgy kellett a csapatnak mint egy falat kenyér. Shumperttel karöltve pedig megszilárdították a csapat védekezését. James, Love és Kyrie Irving viszont nem tudott sok meccset együtt játszani, mivel két utóbbi játékosnak sokszor kellett mérkőzéseket kihagyniuk. Viszont a megerősített keret a szezon második felében beindult és meg sem álltak 53 győzelemig. Ezáltal Keleten a második helyen masíroztak be a rájátszásba.

Az első körben a Celticsszel játszottak, amely párharcot könnyedén hozták, ám a győzelemnek nagy ára volt. Kevin Love a továbbjutást jelentő nyert meccsen Kelly Olynyknek köszönhetően vállsérülést szenvedett, és hat hónap kihagyás és műtét várt rá.  Ezután a Bulls megszorongatta LeBronékat a következő körben, de a botlások után lezárták azt a párharcot is. Majd következett a Keleti első, Atlanta. Ez előzetesen hatalmas párharcnak ígérkezett, ám sima söpréssel zárult a Cavs javára. A döntőben pedig a Warriorsszal találkoztak. A szakértők kétesélyesnek hozták ki a párharcot, ám ezen helyzet az első meccsen azonnal meg is változott, amikor Irving lábsérülést szenvedett, és már nem tudott visszatérni a párharcra. Amely megpecsételte a Cavs sorsát. Ám LeBron élete döntőjét játszotta így is, a hátán hordozva a csapatot.

Mit csináltak a nyáron?

A vezetés azt ígérte, hogy dollármilliókat nem kímélve együtt tartják a csapatot, bármint megtesznek, amit kell. Ez  Kevin Love és James hosszabbításánál még meglátszott, de ezek után elkezdtek számolgatni. Iman Shumpertnek még jó szerződést kínáltak, de például JR Smith már nem találta meg a számítását. Matthew Dellavedova szerződése heteken keresztül húzódott, Tristan Thompson pedig csak a szezon előtt napokkal egyezett meg a csapattal.

Mo Williams visszatért a csapathoz, de emiatt viszont Mike Millert elcserélték, akiért amúgy LBJ a Heatban még nagyon ragaszkodott, de most már a megfelelő lépésnek titulálta a cserét.

mo williams

Elvárások idénre

Egyértelműen a Larry O’Brien trófea. Ennél ha kevesebbet érnek el azt bukásként fogják elkönyvelni. A vesztes döntő után a játékosok feltüzeltebbek lesznek, így plusz energiákat mozgósítanak a végső cél elérésében. Sok mindennek össze kell jönnie, hogy a csapat ne kerüljön ismét döntőbe.

Legjobb eshetőség

Irving és Love egészségesek maradnak, ezáltal leveszik a terhet James válláról, aki bevezényli és nem becipeli a csapatot a döntőbe. Amelyet a csapat második próbálkozásra megnyer, ezáltal James betartja ígéretét.

Legrosszabb eshetőség

Love nem tudja magát úgy alávonni a kiegészítő szerepnek, mint anno Bosh tette. Emiatt pedig James kiharcolja, hogy Love-ot elcseréljék. Amely által szinte újra kell kezdenie a csapatnak az összeszokást. Ám ezekre jelentősen kis esély van.

Eddigi sorrendünk:

30. Philadelphia 76ers

29. Denver Nuggets

28. Minnesota Timberwolves

27. Portland TrailBlazers

26. Los Angeles Lakers

25. New York Knicks

24. Orlando Magic

23. Brooklyn Nets

22. Detroit Pistons

21. Charlotte Hornets

20. Boston Celtics

19. Sacramento Kings

18. Indiana Pacers

17. Phoenix Suns

16. Utah Jazz

15. Dallas Mavericks

14. Milwaukee Bucks

13. Toronto Raptors

12. New Orleans Pelicans

11. Washington Wizards

10. Miami Heat

9. Atlanta Hawks

8. Chicago Bulls

7. Memphis Grizzlies

6. Houston Rockets

5. Oklahoma City Thunder

4. Los Angeles Clippers

3. San Antonio Spurs